eur:
389.57
usd:
363.23
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyre drágább finanszírozni Írországot

A '90-es években dinamikusan növekvő, de most költségvetési hiánnyal küzdő Írország még közelebb került ahhoz, hogy nemzetközi segélycsomaghoz segítségével kerülje el a fizetésképtelenséget. A befektetők nyomására rekordmagasságba szökött az államkötvények hozama, azaz az ír állam finanszírozásához szükséges kölcsönök kamata.

Írország számára az euró bevezetése óta nem volt ilyen drága pénzhez jutni. Dublin gyakorlatilag több mint nyolc százalékos kamatot fizet a kölcsönért - ennyire ugrott a tízéves lejáratú államkötvény hozama. A befektetők egyre inkább attól tartanak, hogy Írországot államcsőd fenyegeti és képtelen lesz az EU készenléti alapja nélkül finanszírozni kiadásait, és a pénzükért cserébe extra hozamot követelnek.

Az eurózóna országai a görög adósságválság nyomán hozták létre a 750 milliárd eurós alapot, még májusban, hogy más, bajbajutott államok elkerülhessék Athén sorsát.

Egy újabb zónatag megmentése komoly hullámokat vetne a közösségben, ahol a különböző országok így is csak nagyon nehezen tudtak megegyezni arról, melyikük mennyire költekezhet. A túlköltekezés veszélyezteti az euró árfolyamát, a bajba szorultakat pedig a többieknek kell megmenteni, és ez iránt senki sem lelkesedik.

Az ír kormány fizetéscsökkentéssel is járó gazdasági megszorító csomagjával párhuzamosan, 45 milliárd euróval akar megmenteni öt nagybankot. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden ír állampolgárt 10 ezer euró tartozással terhel meg. Mindennek nyomán a GDP 32 százalékára ugrott a jövő évre előre jelzett költségvetési hiány, ami a legmagasabb a háború utáni Európában.

Az ír kormány válasza: négy és félmilliárd euróval csökkentik a kiadásokat, és másfél milliárd euróval növelik az adóbevételt a jövő évi költségvetésben. Mindez súlyos társadalmi elégedetlenséghez vezethet, mert a megszorítások egy része a kamatokra megy el. Az írek közel négyszer annyi kamatot fizetnek a külföldi hitelekért, mint a németek.

Mindeközben Brian Cowen miniszterelnök azt hangoztatja: országának van elég pénze ahhoz, hogy jövő júniusig finanszírozza a költségvetést. Írország számára azonban nagyon fontos, hogy a kötények hozamai elfogadható szintre essenek.

Cowen közben attól fél, hogy az ellenzék megtorpedózza a költségvetést, hiszen a kormánynak mindössze háromfős többsége van a parlamentben. A három képviselő közül kettő független, akik további pénzeket akarnak utak, egy kórház és egy kaszinó megépítésére - ami ellenkezik a takarékossági elvekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×