eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az emberek pénztárcája is megérezte a sztrájkot

A nyugdíjreform elleni tiltakozásul kirobbant sztrájkok miatt Franciaország "hajszálnyira volt a teljes gazdasági katasztrófától" - legalábbisezt állítja a környezetvédelmi miniszter, akit a média egyre inkább a jelenlegi miniszterelnök utódaként kezel. Az energiaipart is felügyelő Jean-Louis Borloo szerint az üzemanyaghelyzet várhatóan csütörtökre normalizálódik az országban, addigra a tervek szerint az összes benzinkutat sikerül újra ellátni.

Egyelőre még nem tudni, pontosan mekkora kárt okoztak a nyugdíjreform elleni tiltakozások Franciaországnak, de a végösszeg valószínűleg több milliárdra rúg majd. Christine Lagarde gazdasági miniszter a múlt héten napi 400 millió euróra, mai árfolyamon közel 110 milliárd forintra becsülte a sztrájkolók által okozott bevételkiesést, a Total olajipari társaság vezetése pedig hétfőn úgy vélte, hogy az olajfinomítók dolgozóinak csaknem egy hétig tartó munkabeszüntetése 100 millió eurós kárt okozott az ágazatnak.

Az olajszektor dolgozói egyébként pénteken szavaztak a sztrájkok felfüggesztéséről, de az időközben leállított finomítók újraindítása több napig is eltarthat. Egyebek mellett ezzel magyarázható, hogy a francia benzinkutak egy része üzemanyaghiány miatt még hétfőn is kénytelen volt zárva tartani. Az ágazat leállása egyébként a lakosság pénztárcáját is érzékenyen érintette, a bonyolultabb ellátás miatt az üzemanyagárak ugyanis helyenként tíz százalékkal emelkedtek meg.

Az élet a dél-franciaországi Marseille-ben is lassan visszatér a normális kerékvágásba, az ottani kikötői munkások ugyanis nem kevesebb, mint harminchárom napon keresztül sztrájkoltak, ami az eddigi számítások szerint legkevesebb 600 millió eurós kárt okozott a gazdaságnak.

Összességében azt lehet mondani, hogy vége a nyugdíjreform elleni tiltakozási hullámnak, az országgyűlés által a múlt héten megszavazott, a nyugdíjkorhatárt 60-ról 62 évre felemelő törvényt Nicolas Sarkozy államfő várhatóan november közepén írja alá. A szakszervezetek ennek megakadályozására november 6-án még egy utolsó, országos szintű tiltakozónapot tartanak, amelytől a szélsőbal amúgy azt reméli, hogy az ismét "lángba boríthatja" az országot.

Egyelőre nem lehet megmondani, mekkora ennek a valószínűsége, az azonban biztos, hogy a kedélyek távolról sem nyugodtak meg Franciaországban. A pilóták és a légi utaskísérők egy része például november 5 és 8-a között sztrájkolni akar, mert egy leendő törvény szerint egyes béren kívüli juttatásaik a jövőben adókötelessé válnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×