eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Törökök és kurdok csapnak össze Londonban

A rendőrségnek csak visszaszorítani sikerült az egymással háborúzó török és kurd bandákat, felszámolni nem. A bevándorlók gyermekei látszólag semmitől sem tartanak, a Scotland Yard pedig tehetetlennek tűnik.

Tottenham és Hackney két olyan kerülete a brit fővárosnak, amely közel fekszik Wood Greenhez, ahol különösen sok magyar él. Ezeken az északkelet-londoni utcákon az elmúlt években intenzívvé vált két banda, a Tottenham Boys és a Hackney Turks háborúja. A csoportok harcában az elmúlt évben két, húszas éveinek elején járó fiatal halt meg, és gyilkosaikat máig sem találják.

A bandák egy része etnikai alapon szerveződik, a Hackney-ben például a helyi kurd fiatalok hoztak létre erőszakos csapatot. Ennek tagjai először csak verekedtek másokkal, később azonban kábítószerrel és pénzmosással is foglalkozni kezdtek. Újabban már luxuskocsikban furikáznak, pedig a legtöbbjük nem dolgozik - mondta egy helyi közösségi vezető.

A kerület parlamenti képviselője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a bandák a török közösségen belül is nagy hatalommal bírnak, és jobban oda kellene figyelni rájuk. "Több törökül beszélő rendőrtiszt kell, azt hiszem; az emberek félnek a védelmi pénzeket szedő és pénzmosással foglalkozó gengektől" - mondta David Lammy. A Scotland Yard közölte: huszonnégy törökül tudó tisztje van, akik nemrég törökországi tanulmányúton vettek részt, és most különleges kiképzését kapnak.

Nem tartanak semmitől

Az erőszak valójában nem új keletű: 2002-ben abban a londoni utcában volt nagy lövöldözés, ahol a város egyik magyar boltja is található. Az egyik gengsztert a piros lámpánál, a Range Roverjében lőtték le, ötéves fia túlélte a támadást.

A bandatagok már akkor egymásnak esnek, ha úgy érzik, hogy nem kapták meg az általuk sajátosan értelmezett "tiszteletet". Az említett kerületekben 2009-ben például azután jelentek meg gépkarabélyos rendőrök az utcán, mert a Bombalicar és a Tottenham Boys két tagja összeszólalkozott egy billiárdteremben. Pár héttel később egy motoron érkező merénylő agyonlőtt egy zöldségest - tévedésből. A 20 ezer fontos nyomravezetői díj ellenére a támadót eddig nem találták meg.

Előfordult olyan is, hogy a rendőrség egy golyóálló mellényt viselő fiatalt állított meg az utcán, aki azzal hencegett: embereinek jobb fegyverei vannak, mint a különleges rendőri egységnek. A húszéves Yusuf Arslan pár héttel később ezt egy tottenhami utcán be is bizonyította: leállított egy furgont és golyózáport zúdított rá - a BBC szerint Agram típusú, horvát gyártmányú automata fegyveréből. A kocsiban ülők azért maradtak életben, mert beletapostak a gázba és elmenekültek. Később egyébként magát Arslant is meglőtték, de egy műtét megmentette életét, szeptemberben viszont gyilkossági kísérlet miatt elítélték.

Szociológusok szerint a fiatalok második családra lelnek a bandákban. A bevándorló szülők általában éjjel-nappal dolgoztak, a gyerekek viszont a nyelvi akadályok miatt is, rosszul tanultak az iskolákban. Vonzza viszont őket a fogyasztói kultúra, miközben szakadék támadt köztük és a felnőttek között. Janroj Keles, a londoni Metropolitan Egyetem kutatója szerint hasonló gondokkal küzdenek Berlinben és Hamburgban is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×