eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ami még az amerikai hadsereget is megrémíti

Komolyan tartanak az internet és más hálózatok elleni támadásoktól az amerikai katonai vezetők - derül ki a légierő most nyilvánosságra hozott kézikönyvéből. A dokumentum szerint hackerek már most naponta több millió támadással próbálkoznak, az azonban nem derül ki az anyagból, hogy az amerikai hadseregnek van-e az efféle hadviselés ellen kidolgozott stratégiája.

Egy online támadást akár néhány másodperc alatt végre lehet hajtani, ezért el kell felejteni az időről és térről szóló hagyományos fogalmakat - olvasható az amerikai légierő most közzétett kézikönyvében. A dokumentum jobbára száraz rövidítések listája, de néhány forgatókönyvet is leír. Az anyag szerint az online hadviselés célja lehet például olyan villamosenergia-rendszerek kikapcsolása, amelyek létfontosságúak az ellenséges vezetés számára.

A dokumentum szerzői szerint már most naponta több millió támadás ér otthoni és irodai hálózatokat az Egyesült Államokban, az ellenség pedig képes elrejteni személyazonosságát és a behatolás tényét is a nemzetközi adatforgalom tengerében. A kötetből ugyanakkor nem derül ki az, hogy felkészült-e hasonló támadások végrehajtására az amerikai hadsereg. Egyes szakértők szerint egyelőre az sem világos, hogy az online hadviselés kinek a hatáskörébe tartozna.

Noah Shachtman, az internettel foglalkozó Wired magazin írója, és a Brookings Kutatóintézet tagja szerint "a támadó hadműveletek szupertitkosak", a publikált kézikönyv pedig néhol nevetséges. Megemlíti például azt a tíz dolgot, amit kerülnie kell a légierő állományának, így azt, hogy ne nyissák meg az ismeretlen feladótól érkezett csatolt fájlokat. "Ez olyan, mintha azt mondanák: Ez egy pisztoly. Ne fordítsa az arca felé!" - jegyezte meg a szakértő.

Függés

A dokumentum boncolgatja azt a kérdést is, hogy a katonai és a polgári társadalom is hálózatfüggővé vált: a kommunikáció, a pénzműveletek, a gyártási eljárások irányítása és a közművek vezérlése és elosztása is azokon keresztül történik. Az ellenséges szándékú csoportok olcsó eszközökkel tudnak kárt okozni az interneten, vagy megsemmisíteni hálózatokat. Öt évvel ezelőtt hackereknek sikerült például megszerezniük a légierő 37 ezer tagjának személyes adatait.

A közelmúltban Irán állította azt, hogy a rendszerbe atomlétesítményeit támadó vírusok kerültek, amelyek azért készültek, hogy megzavarják az erőművek működését. Teherán utalt arra, hogy Amerika vagy Izrael állhat az akció mögött.

De hogyan is védekezhet egy ország az online támadások ellen? A kézikönyv szerint nem kell minden egyes hálózatot védeni, ahogy a légtér minden egyes szektorát sem lehet. Az amerikaiak ugyanakkor létrehoztak egy Online Főparancsnokságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×