eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Marad-e katonai nagyhatalom Nagy-Britannia?

A 178 milliárd font államháztartási hiánnyal küzdő brit kormány új takarékossági programja érzékenyen érinti a katonai költségvetést is. David Cameron miniszterelnök ezen a héten elhangzott parlamenti bejelentése nyomán a borúlátók felteszik a kérdést: marad-e katonai nagyhatalom Nagy-Britannia?

A brit kormányfő parlamenti beszédének egyik leginkább drámai pontja volt, amikor bejelentette, hogy takarékossági okokból a tervezettnél korábban kivonják a szolgálatból a haditengerészet 22 ezer tonnás zászlóshajóját, a huszonöt éve készült Ark Royal repülőgép-hordozót. Két ennél kisebb anyahajó fogja majd pótolni, de ezeket csak kilenc év múlva bocsátják vízre.

Az Ark Royal nyugdíjazása miatt - még az is lehet, hogy csupán ócskavas lesz belőle - fölöslegessé válnak a fedélzetéről felszálló Harrier harci repülőgépek.

További döntés, hogy mégsem gyártatja le a légierő a Nimród-típusú kémrepülőgépeket, és 2015-ig - ekkor fejezi be Nagy-Britannia a maga részéről az afganisztáni háborút - tizenkét ezer fővel csökkentik a légierő, a haditengerészet és a hadsereg, huszonöt ezer fővel a civil beosztottak állományát. Nagy-Britannia mindazonáltal eleget tesz NATO-kötelezettségének, tehát a GDP két százalékát katonai célokra költi, így a katonai költségvetést illetően megtartja negyedik helyét az Egyesült Államok, Kína és Oroszország mögött.

David Cameron miniszterelnök szerint nem csak a katonai kiadások szükséges csökkentéséről van szó, hanem a XXI. század új stratégiai realitásairól is. Kevesebb tankra van szükség és az eddiginél kisebbre méretezett nehéztüzérségre - de több pilóta nélküli repülőgépre. Az esetleges háborúkat immár szövetségesek vívják, így például az új repülőgép-hordozók alkalmasak lesznek arra, hogy a fedélzetükről amerikai és francia harci gépek is felszállhassanak. Lényegesen nagyobb szerepet kap a hadviselésben a kibernetika, és egyre nyilvánvalóbb, hogy a háborúkat kitartó diplomáciával, politikai lépésekkel meg kell előzni, mielőtt kirobbannának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×