eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kadhafi ijesztgeti az olasz üzleti köröket

Olaszországban aggodalmakat és haragot váltottak ki Moamer Kadhafi líbiai elnök befektetései. Szeptemberben már a líbiai üzleti ügyek miatt kénytelen volt lemondani a legnagyobb olasz bank vezérigazgatója. Emellett sokaknak nem tetszik, hogy az észak-afrikai állam egy sor olasznak tartott cégben szerzett részesedést.

Kadhafi ezredes nyári, olaszországi útján letért az autópályáról és így talált rá Antrodoco városára. A helyiek örömmel fogadták és közös képeket készítettek, erre válaszul a líbiai vezető elhatározta, hogy ásványvíz-palackozó üzemet nyit náluk, egy 16 millió eurós beruházás részeként - írja a Financial Times.

A sokáig páriaként kezelt Kadhafi eme vállalkozása azonban inkább csak érdekesség. Olaszországban a líbaiaiak komolyabb üzleti lépései viszont aggodalmakat váltanak ki: szeptemberben az igazgatótanács megszabadult Alessandro Profumótól, a legnagyobb olasz bank, az UniCredit vezérigazgatójától. A lépést az váltotta ki, hogy Profumo ténykedése idején Líbia közel hét és fél százalékosra növelte tulajdonrészét a bankban.

Ezen felül részben líbiai tőke működteti a Fiatot és tartja fenn a szintén torinói Juventus futballklubot, Tripoli most akar betársulni a líbiai olaj- és gázmezőket kiaknázó olasz energiaóriásba, az Eni-be is.

Olaszország két éve írt alá barátsági szerződést volt gyarmatával, és azt ígérte, hogy több milliárd eurót fektet be az észak-afrikai országban kártérítés gyanánt.

Kadhafi nyári látogatását arra használta ki, hogy kampányolt: az európaiak térjenek át az iszlámra, majd közölte, ha fizetnek neki, megállítja az Európába igyekvő fekete afrikaiakat. Nem sokkal később egy az olaszoktól kapott líbiai őrnaszád, olasz tiszttel a fedélzetén tüzet nyitott egy olasz halászhajóra.

Olasz politikusok nyílt nemtetszésüknek adnak hangot: A reálpolitika nem jelenthet térdre ereszkedést - mondta Gianfranco Fini, az olasz parlament elnöke, Berlusconi miniszterelnök Kadhafival fenntartott barátságáról.

Míg a helyiek vegyes érzelmekkel fogadják, hogy a líbai vezér náluk akar beruházni, addig Androdoco város polgármestere arról beszélt a Financial Timesnak, hogy a pénznek nincs szaga.

Kadhafi ötven embernek adna munkát a városkában, ahol magas az állástalanok száma. Az egyik helyi fagylaltozó közben az ezredes újabb látogatására várva az ő tiszteletére kitalált jégkrém-különlegességet kezdett el árulni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×