eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Depardieu beszólt a francia nyugdíjreform ellen tiltakozóknak

Tovább radikalizálódik a nyugdíjreform elleni tiltakozás Franciaországban. A háttérben azonban már látszanak a gyengülés első jelei. Hétfő reggel országszerte körülbelül ezer benzinkút volt kénytelen zárva tartani az üzemanyaghiány miatt, miközben vasárnap estétől a közúti fuvarozók is bekapcsolódtak a gazdaság megbénítását célzó műveletbe. Ez utóbbiak egy Párizs környéki autópályán lassítják a forgalmat, mások néhány nyugat-franciaországi ipari terület felé vezető utat zártak le. A kialakult hangulatot egyébként jól érzékelteti, hogy a sztrájkok okán a magát a politikától amúgy távol tartó Gérard Depardieu is megszólalt.

A szombaton megtartott országos demonstráció után, amely a tiltakozás enyhe gyengülését mutatta, most mindenki a keddi újabb fordulóra készül. Az elemzők sorsdöntőnek nevezik ezt a napot, a szenátus ugyanis elvileg szerdán fogadja el a nyugdíjreform teljes és végleges változatát.

Nem véletlen tehát, hogy az érdekvédők igyekeznek a lehető legerőteljesebben fellépni. Marseille-ben például a kikötői munkások mellett immár a köztisztaságban dolgozók is sztrájkba léptek, emiatt a város napok óta szemétáradatban fuldoklik. A tizenkét kőolaj-finomító mindegyikében sztrájkolnak, mások az üzemanyagraktárakhoz vezető utakat igyekeznek lezárni, a diákok pedig keddre az egész iskolahálózatot meg akarják bénítani.

A vasárnap este a televízióban nyilatkozó francia miniszterelnök azt mondta, hogy a nyugdíjreformot mindenképpen végigviszik, mert anélkül a nyugdíjrendszer összeomlik. Ugyanakkor biztosította a lakosságot, hogy nem lesz üzemanyaghiány, mert a tározókhoz vezető utakat szükség esetén a rendőrséggel fogják felszabadíttatni. Ennek ellenére az emberek továbbra is spájzolnak, a kormány szerint kizárólag ennek tudható be, hogy egyes helyeken zárva maradtak a benzinkutak.

Bár a lakosság 52 százaléka továbbra is demonstráció-párti, a tiltakozás helyenként kezd nevetséges színezetet kapni. A diákok például, akiket a radikálisabb szakszervezetek és a szocialista vezetők egy része hívott az utcára, szemmel láthatóan nem értik pontosan a reform tétjét, és bár megmozdulásaik inkább egy vidám utcai bulira hasonlítanak, azok sokszor erőszakba torkollanak.

Mindeközben a szakszervezetek közötti eddig példásnak tűnő egyetértés is a végéhez közeledik, a középvezetőket tömörítő szervezetek képviselői jelezték, hogy számukra a keddi lesz az utolsó tüntetés. A többiek vezetői - legalábbis az elemzők szerint - szeretnék abbahagyni a sztrájkot, de nem tudják, hogyan tegyék ezt meg anélkül, hogy a bázis radikális része le ne árulózná őket.

A kialakult hangulatot egyébként jól érzékelteti, hogy a sztrájkok okán a magát a politikától amúgy távol tartó Gérard Depardieu is megszólalt. Az egyik legismertebb és legnépszerűbb francia színész egy Abu Dhabiban tartott filmbemutatón nemes egyszerűséggel "röhejesnek" nevezte a szakszervezetek által szervezett tiltakozási hullámot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×