eur:
391.1
usd:
366.52
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nem enged a francia kormány a sztrájkolóknak

A nyugdíjreform elleni harc jegyében szerdán is folytatják sztrájkjukat a francia vasutasok, illetve a párizsi közlekedési vállalat dolgozói, sőt a hét hátralévő része kifejezetten mozgalmasnak ígérkezik Franciaország-szerte. A kedden megtartott országos tüntetésen a szakszervezetek szerint újabb rekordszámú, 3,5 millió tüntető vett részt, a rendőrség szerint azonban számuk mindössze 1,2 millió volt.

A francia miniszterelnök keddi parlamenti felszólalásában azt mondta, hogy a magas részvétel ellenére a kormány mindenképpen végigviszi a reformot, amelyet igazságosnak és elengedhetetlennek nevezett. "Ahhoz képest, hogy más európai országokban a nyugdíjkorhatárt 65-67, sőt egyes helyeken 68 évre emelik vagy emelték fel, a francia 62 éves korhatár kifejezetten méltányosnak nevezhető" - hangsúlyozta a képviselők előtt tartott beszédében François Fillon.

A kormányfő ugyanakkor élesen bírálta a szélsőbaloldali pártokat és a szocialisták egy részét, amiért a gimnazistákat is az utcára hívták. A keddi tüntetésen több száz iskolát megbénítottak a diákok, és kormányberkekben többen aggasztónak tartják megjelenésüket a konfliktusban, különösen azért, mert könnyen manipulálhatóak és hajlamosak a radikalizálódásra, ami az eddigi tapasztalatok szerint általában törés-zúzásban szokott megnyilvánulni.

Ségolène Royal, a szocialisták volt államfőjelöltje mindeközben a nyugdíjreform azonnali visszavonására szólította fel a kormányt, a diákokat pedig ismét arra buzdította, hogy minél többen vonuljanak az utcára. Ez utóbbi felhívását a kormánypárti politikusok "aberrációnak" nevezték.

A hét hátralévő része rendkívül mozgalmasnak ígérkezik Franciaországban, a szakszervezetek szombatra újabb országos tiltakozásra hívják az embereket - szeptember 7-e óta ez lesz sorrendben az ötödik megmozdulás -, de a délnyugat-franciaországi Toulouse városában például már csütörtökön is tüntetések lesznek.

Mindeközben az olajfinomítókban, illetve a kikötőkben dolgozó munkások sztrájkja a helyzet eldurvulásával fenyeget. A tizenkét franciaországi finomító közül tizenegyben sztrájkolnak, kettőt pedig már le is állítottak. A Földközi-tengeri kikötők előtt immár 85 hajó vesztegel kirakodásra várva, ezek közül 56 olajszállító.

A radikálisabb szakszervezetek azzal fenyegetőznek, hogy üzemanyaghiány előidézésével fogják meghátrálásra kényszeríteni a kormányt. Forgatókönyvük egy része, azaz a benzinkutak "kiszárítása" most egyre inkább megvalósulni látszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×