eur:
390.94
usd:
366.8
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Felvétel bizonyítja: már júniusban folyt ki a vörösiszap a tározóból

"A Természetvédelmi világalap szerint hónapok óta szivárgott a tározó" - címmel közli legutóbbi helyszíni tudósítását a magyarországi vörösiszap-katasztrófáról a France Info rádió. Internetes kiadásában olyan, még júniusban készült légi felvételt közöl, amelyen jól látható, hogy egy helyen a vörös színű folyadék kifolyik a Magyar Alumíniumtermelő Zrt. iszaptározójából.

 A rádió ennek kapcsán megszólaltatta a Világalap egyik francia számazású igazgatóját, aki azt mondta, a felvételt, melyet a föld körül keringő műholdak valamelyike készített, ők is csak a napokban fedezték fel, így a szervezet "természetesen" nem tudott a szivárgásról, másképp már korábban figyelmeztették volna a magyar hatóságokat.

Arról viszont tudtunk, hogy a magyar cég nem kezeli kellő körültekintéssel a veszélyes hulladékát - tette hozzá Jean Stéphane Devisse, aki úgy vélte, hogy ez a hozzáállás nem csak a magyarokra jellemző. Szerinte az ilyen tározókkal az a baj, hogy fenntartóik nem foglalkoznak velük eléggé, azt mondják ugyanis, hogy rengeteg pénzt kellene rákölteniük, miközben mindössze hulladékról van szó. Az igazgató szerint ez a magatartás vezet aztán a környezeti katasztrófákhoz.

A baloldali Liberation című napilap hétfői kiadásában a címlapján közöl egy képet a tragédiáról "Magyarország vörös sárban tocsog" címmel, kiküldött tudósítója pedig egyoldalas riportban számol be a helyszínen tapasztaltakról. Laure Noulhat részt vett a környezetvédelmi államtitkár által szervezett bejáráson, ahol az újságírók a zagytározó állapotát tekinthették meg, és Illés Zoltán szavait idézi, aki azt nyilatkozta a helyszínen, hogy a gátat nem lehet megjavítani, illetve, hogy a szükséges munkálatokhoz nemzetközi pénzügyi segítségre lesz szüksége Magyarországnak.

A franciák egyébként az elejétől kezdve komoly figyelemmel kísérik a magyarországi eseményeket, az Inforádió tudósítója számos olyan emberrel találkozott, akik naprakész információkkal rendelkeztek a legutóbbi fejleményekről, és akik együttérzésükről biztosították a magyarokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×