eur:
391.09
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Bozótvágó késsel akarta megölni mindkét albínó gyerekét

Egy jogvédő csoport szerint afrikai politikai vezetők is belekeveredtek a meggyilkolt albínók testrészeinek kereskedelmébe. A kontinens egyes országaiban időről időre történnek atrocitások a világos bőrű és hajú emberek ellen. Sokan úgy tartják, hogy az albínók testrészei jó egészséget és szerencsét biztosítanak.

Az albínók jogaiért küzdő Salif Keita Globális Alapítvány nevű szervezet szerint gazdag üzletemberek és a karrierjüket egyengető politikusok is vásárolják a meggyilkolt albínók testrészeit.

A szervezet vezetője szerint az albínó testrészek akár 2000 dollárba is kerülhetnek. A gyilkosságok azért ismétlődnek meg időről-időre, mert sokan hiszik azt, hogy gazdagsághoz, sikerhez és jó egészséghez juthatnak, ha albínók testrészeit szerzik meg.

2007 óta legkevesebb 57 fehér bőrű afrikait gyilkoltak meg Tanzániában és 14-et a vele határos Burundiban. Mindez bujkálásra kényszeríti az albínókat - a jogvédők szerint több ezren rejtőzhettek el.

Sajtójelentések szerint a legutóbbi gyilkosság a hónap elején történt Burundiban, ahol egy 14 éves fiút öltek és csonkítottak meg. Szemtanúk szerint a támadók öten voltak, de egyiküket sem sikerült elfogni. Tavaly 8 embert ítéltek börtönbüntetésre az országban albínók meggyilkolásáért. A dél-afrikai Szváziföldön szintén a közelmúltban gyilkoltak meg két albínót.

Azok a "szerencsések", akik életben maradnak, diszkriminációra számíthatnak. Jogvédők elmesélték azt az esetet is, amikor két albínó gyerek apja elvált anyjuktól, mert fehér bőrű és hajú gyerekeket szült neki, majd amikor megtudta, hogy komoly összeget kaphat a bőrükért, bozótvágó késsel tért vissza.

A gyerekeket egy nemzetközi jótékonysági szervezet közbenjárása mentette meg, és rajtuk keresztül kaptak helyet egy olyan kenyai iskolában, ahová albínó gyerekek járnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×