eur:
390.95
usd:
366.79
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A benzinkutak "kiszárításával " szorítják sarokba a kormányt

A szokásosnál lényegesen többen vásároltak üzemanyagot hétfőn az emberek Franciaországban a keddi újabb országos tiltakozó akció miatt. A nyugdíjreformot ellenző, egyre inkább bekeményítő szakszervezetek egy része ugyanis a benzinkutak "kiszárításával" próbálja meghátrálásra kényszeríteni a kormányt. Az emberek elhúzódó konfliktusra számítanak, az érdekvédők ugyanis számos helyen határozatlan ideig meghosszabbítható sztrájkot jelentettek be.

A Fillon-kabinet egyelőre tartja magát a korábban bejelentett menetrendhez, a képviselőház után immár a szenátus is megszavazta a nyugdíjreform legfontosabb elemeit: a nyugdíjkorhatár 60-ról 62 évre való felemelését, illetve azt, hogy aki a törvényben előírtnál rövidebb ideig fizetett nyugdíjjárulékot, csak akkor kaphat teljes összegű nyugdíjat, ha 67 éves korig dolgozik a korábbi 65 helyett.

Bár a szakszervezetek az utóbbi napokban különösen ez utóbbi változás ellen tiltakoztak, mondván, az azokat a nőket sújtja, akik gyermeknevelés miatt megszakították karrierjüket, a lényeg továbbra is változatlan: a munkavállalók nem akarnak hallani a nyugdíjkorhatár felemeléséről.

A kialakult feszültséget talán a Földközi-tengeri kikötőmunkások immár harmadik hete tartó sztrájkja érzékelteti a legjobban. Az erősen baloldali CGT szakszervezet által uralt területen dolgozók az elmúlt napokban nyíltan kimondták: az ország üzemanyag-ellátásának ellehetetlenítésével fogják tárgyalásra kényszeríteni a kormányt.

A déli kikötők környékén összesen 53 hajó, köztük 35 olajszállító vesztegel kirakodásra várva, a francia olajfinomítók pedig az elmúlt napokban a nyersanyaghiány miatt fokozatosan csökkentették tevékenységüket.

Sőt, a szakszervezetek kedden bejelentették, hogy a sztrájktevékenységük részeként leállítják Franciaország második legnagyobb kőolajfinomítóját, amely az ország nyugati részében működik és amely a francia Total tulajdonában van. Az előrejelzések szerint, ha a blokád folytatódik, úgy jövő héten már nem lesz üzemanyag a marseille-i és a lyoni benzinkutaknál. Korzika szigetén egyébként már egy hete akadozik az ellátás.

A helyzet egyre inkább elmérgesedni látszik a munkáltatók és a munkavállalók között is. Marseille-i cégvezetők egy csoportja például egyoldalas fizetett hirdetést tett közzé a Les Echos gazdasági napilap keddi számában. "A világ legjobb munkája: legyen Marseille-ben kikötői darukezelő" címmel megjelent ironikus felhívásában a "Ne nyúlj a kikötőmhöz" nevet viselő csoport arról tájékoztat, hogy az említett munkások bruttó havi négyezer eurót keresnek, évi nyolchetes szabadságra jogosultak és heti 18 órát dolgoznak, majd a sztrájk azonnali abbahagyására szólítanak fel.

Annak ellenére, hogy kedden ismét komoly fennakadások lesznek a tömegközlekedésben, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az emberek 71 százaléka továbbra is támogatja a tiltakozást, de a megkérdezettek csupán 31 százaléka szeretné, ha azok több napig is eltartanának. A mostani sztrájk egyébként egy hónap leforgása alatt immár a negyedik megmozdulás, és a nyomás fenntartása érdekében a szakszervezetek szombaton újabb akciót tartanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×