eur:
389.57
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb nagy pofont kapott az Obama-kormány

A washingtoni Fehér Ház megakadályozta, hogy a kormány szolgálatában álló tudósok informálják a közvéleményt a Mexikói-öbölben történt olajszennyezés legrosszabb forgatókönyveiről - áll az elnök által kinevezett bizottság jelentésében. Mindez újabb csapást mér Obama pártjára a közelgő kongresszusi választások előtt.

A Mexikói-öbölben történt katasztrófára adott kormányzati választ elemző bizottság előzetes jelentése bírálta a kormányt, amiért a kezdetekben az illetékesek, úgymond, túlságosan optimista módon álltak Amerika legsúlyosabb olajszennyezéséhez.

A vád szerint a kormányzat megtiltotta szakértőinek, hogy felvázolják a közvéleménynek a lehetséges legrosszabb forgatókönyveket. A Fehér Ház szerint nem titkoltak el semmit. A megállapítás roppant kínos Barack Obamáéknak, mivel a bizottságot éppen az elnök nevezte ki.

A Nemzeti Olajszivárgás Bizottság névre keresztelt testület szerint a Fehér Ház felügyelte az olajkatasztrófáról szóló információ kiadását az április 20-i robbanás után. A döntő fontosságú első tíz napban a kormány reakciója "késett", a parti őrség illetékesei pedig "túlzottan bizakodóan" azt sugallták, hogy az olajkút tulajdonosa, a British Petroleum meg tud birkózni a történtekkel.

A kormány tudományos szakértőit azzal vádolták meg, hogy először alulbecsülték a Mexikói-öbölbe ömlő olaj mennyiségét, majd túlbecsülték azt, hogy mennyi párologhatott el, vagy kerülhetett ki a vízből.

A jelentés név szerint említi Barack Obama energetikai tanácsadóját, Carol Brownert, aki -a szerzők szerint - helytelenül állította azt a televízióban, hogy az olaj háromnegyede eltűnt. A Fehér Ház emellett megakadályozta, hogy a szakértők a szivárgásról szóló legpesszimistább becsléseiket közzétegyék - áll az anyagban. A testület tagjai ezt kormányszakértőkkel való interjúikra alapozzák.

A Fehér Ház szerint a belügyminiszter és a mentesítést koordináló főmegbízott, Thad Allen, a parti őrség volt tengernagya is nyilvánosan közölte: több mint négymillió gallon olaj ömölhet a tengerbe a legrosszabb esetben. A BP saját becslése azonban közel hétmillió gallon volt. A kormányhatóságok később kis mértékben növelték a becsült mennyiséget, ám a bizottság szerint ezt soha nem tették közzé. A kormányzat ragaszkodott a saját becsléséhez, amely végül 12-szer kisebb mennyiségről szólt, mint amennyi olaj valójában a tengerbe került - közölte a bizottság.

Azt is a szövetségi hatóságok számlájára írják, hogy egyes déli államokban túl sok úszó gátat feszítettek ki a vízen. Állítólag azért, mert a kármentést végzők parancsba kapták, hogy "boldoggá kell tenni a helyi önkormányzatokat".

Néhány héttel a kongresszusi választások előtt az anyag muníciót ad Obama és a demokraták politikai ellenfeleinek, mert erősíti azt a meggyőződést, hogy a Fehér Ház nem tudott megbirkózni a katasztrófa támasztotta feladattal. A Macondo néven ismert olajkutat végül a BP mérnökeinek sikerült eltömíteniük szeptember végén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×