eur:
389.68
usd:
362.02
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sosem dolgoztak - de nagyobb segélyt követelnek

A britek egyötöde olyan családban él, amelyben senki sem dolgozik. A 60 milliós népességű szigetország több mint hétmillió hatvanöt éven aluli állampolgára még sohasem állt rendszeres munkaviszonyban. A munkaügyi miniszter megdöbbentőnek nevezte a most nyilvánosságra hozott adatokat, és a lehangoló társadalmi jelenségért az előző kormány szociálpolitikájának sikertelenségét okolja.

A Daily Mail napilap képes riportban foglalkozik a munka nélkül élőkkel és bemutat egy Kent megyei családot. Az apa negyvenkét éves, leszázalékolt munkanélküli. Építkezésen dolgozott, balesetet szenvedett, azóta fájlalja a gyomrát, nincs kedve újból munkába állni.

Élettársa tizenkilenc éves, tavaly szült ikreket. Mivel az apának már vannak más nőktől tinédzser korú fiai, négy hálószobás családi házat utalt ki számukra az önkormányzat, és évente 23 ezer font segélyt kapnak, ami mintegy hétmillió forintnak felel meg.

A családfő olasz sportkocsit tart, ifjú élettársa viszont arról panaszkodik, hogy a csecsemő ikrek ellátása sokba kerül, tehát több segélyre lenne szükségük.

Chris Grayling munkaügyi miniszter különösen aggasztónak találja, hogy Nagy-Britannia egyes részein immár nem ritka az olyan család, amelyben több nemzedék munkátlan. Úgy véli, hogy mihamarabb biztosítani kell legalább a fiatalok munkalehetőségét, különben ugyanolyan reményt vesztett, segélyen élők lesznek, mint a szüleik. Közel kétmillió gyermek él munkátlan családban, és ezek abban a hitben nőhetnek fel, hogy ez elfogadható életforma.

A problémát több oldalról lehet megközelíteni. A jövő hónapban kezdik meg a több mint két és félmillió leszázalékolt segélyezett orvosi vizsgálatát. A munkára alkalmasak azonnali hatállyal átkerülnek a munkanélküli listára. Ezzel hetente 25 fonttal csökken a segélyük összege, kénytelenek lesznek munka után nézni.

Jövőre várhatólag megszületik egy rendelet, amelynek értelmében az a munkanélküli, aki nem keres naponta munkalehetőséget, veszélyezteti a segélye folyósítását. A magáncégek viszont állami támogatást kapnak munkakeresők alkalmazásához.

Az Európai Unión belül Nagy-Britanniában nő fel a legtöbb gyerek munkanélküli családban. A jótékonysági szervezetek megtesznek minden tőlük telhetőt, de az elkeserítő adatok láttán az államtól várnak hatékonyabb lépéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×