eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Klímavédelemre a megszorítások ellenére van pénz

Az ENSZ arra sürgette a gazdag országokat, tartsák be a felemásan végződött koppenhágai klímacsúcson tett ígéretüket a szegény államok támogatásáról. A pénz még akkor is rendelkezésre áll, ha sok európai ország költségvetési megszorításokat tervez - utalt rá az ENSZ egyik vezető klímailletékese.

Yvo de Boer, az ENSZ Klímaváltozási Titkárságának vezetője szerint "nem lehetetlen" betartani a 30 milliárd dolláros támogatásról szóló vállalásokat, annak ellenére, hogy több európai országban is visszafogják a költségvetési kiadásokat. De Boer, a Klímaváltozással foglalkozó Kormányközi Bizottság leköszönő vezetője szerint ugyanakkor kétséges, hogy az év végén, Mexikóban sikerül megállapodni egy új, ENSZ klímaegyezményről, miután tavaly Koppenhágában sem hoztak tető alá kötelező érvényű, nemzetközi szerződést.

Most az a fontos, hogy a gazdag országok betartsák a szavukat és 2012-ig évi 10 milliárd dollárral segítsék a fejlődő világot a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozásában. 2020-tól a támogatási összeg évi 100 milliárd dollárra emelkedne.

De Boer szerint azért fontos a segély, hogy "nagyobb legyen a bizalom" a gazdag és szegény államok között. Koppenhágában sok fejlődő ország mély bizalmatlansággal szemlélte a fejlett államok javaslatait, és ebből a pozícióból tárgyalt. A nyugati pénzek abban segíthetnék őket, hogy megújuló energiaforrásokra álljanak át a fosszilis energiáról, és hogy jobban tudják kezelni a klímaváltozás okozta aszályokat, árvizeket és tengerszint emelkedést.

A kormányok szakértői a hétvégétől két héten át tanácskoznak Bonnban, és próbálnak meg egy olyan, új szöveget kidolgozni, amelyről később meg lehet majd állapodni. De Boer szerint a koppenhágai alkuban meghatározott határértéket, miszerint a Föld átlaghőmérséklete csak 2 Celsius-fokkal emelkedhet az iparosodást megelőző időkhöz képest, a jelenlegi vállalásokkal nem lehet betartani.

A londoni Times azonban azt írta, hogy az EU meglepő tervet dolgozott ki: eszerint 2020-ra az 1990-es szinthez képest közel harmadával csökkentené a blokk az üvegházi gázok légkörbe juttatását, aminek költsége körülbelül 40 milliárd euró lenne. A lap egy kiszivárogtatott brüsszeli tervezetből szerezte az információt. Az EU politikája eddig az volt, hogy csak akkor hajlandó "nagyobbat vágni", ha más országok is követik példáját - most úgy tűnik, feladja ezt a magatartást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.

Jól áll az AfD a német választásokon

Az Alternatíva Németországnak jobboldali párt nyerte meg a vasárnap tartott tartományi választásokat a németországi Türingiában a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések (exit poll) tanúsága szerint, és a szomszédos Szászországban is versenyben van a győzelemért a Kereszténydemokrata Unióval.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×