eur:
394.95
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

"A megszorítások folytatása az Európai Unió végéhez vezethet"

Az európai országoknak a piacok nyomása ellenére nem szabadna túlzó megszorító intézkedéseket bevezetniük, véli két neves gazdasági szakértő, a Nobel-díjas Joseph Stiglitz, valamint Olivier Blanchard, a Nemzetközi Valutaalap egyik francia vezető közgazdásza. Stiglitz, aki 1997 és 2000 között a Világbank alelnöke volt, a Le Monde című napilapnak adott interjúban egyenesen úgy véli, hogy a megszorítások folytatása az Európai Unió végéhez vezethet.

Európának szolidaritásra és empátiára, nem pedig megszorításokra van szüksége, ez utóbbi ugyanis a munkanélküliség további erőteljes növekedéséhez, azzal együtt pedig gazdasági visszaeséshez vezethet - hangsúlyozza az amerikai professzor. Szerinte az egyik lehetséges megoldás az lehetne, hogy uniós szinten egy olyan szolidaritási alapot hoznak létre, amelyből segíteni lehet a bajba került tagállamokat.

Joseph Stiglitz szerint a kormányzati hibák ellenére a görög krízist alapvetően a nemzetközi gazdasági válság idézte elő, akárcsak Spanyolországban. A közgazdász úgy látja, hogy az euró életképessége még megvédhető, ám figyelmeztet: ha az Unió továbbra is a jelenlegi, megszorításokat szorgalmazó politikáját folytatja, úgy az összeomlás be fog következni.

Szerinte a jelenlegi helyzetben óhatatlanul eljön az a pillanat, amikor a görögök, a spanyolok és a portugálok megkérdőjelezik a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által előírt intézkedések értelmét, és könnyen úgy dönthetnek, hogy visszatérnek a saját valutájukhoz, azzal ugyanis ismét teljesen kézbe vehetnék pénzügypolitikájuk irányítását.

Az eurózónához csatlakozni készülő államok számára elgondolkodtató lehet Olivier Blanchard kategorikus kijelentése, aki Görögország kapcsán azt mondta: az egységes valuta bevezetésével a görögök lemondtak arról a lehetőségről, hogy valutájuk leértékelésével válaszoljanak a válságra, így két lehetőségük maradt: a keresetek drasztikus csökkentése, illetve a versenyképességük növelése.

Ezzel együtt a közgazdász Stiglitzhez hasonlóan óva inti a többi tagállamot a túlzott megszorításoktól, szerinte ugyanis a piacok most ébrednek rá a költségvetési hiányokkal kapcsolatos problémákra, ami túlzott aggodalmat eredményez.

Blanchard szerint a gond az, hogy a befektetők, különösen az amerikaiak, egy kalap alá veszik az európai országokat, és válogatás nélkül szabadulni akarnak az államkötvényektől. Ez a magatartás hisztériához és összeomláshoz vezethet, ezért a közgazdász szerint nagyon fontos, hogy az uniós országok "ne buzgólkodjanak" a piacok elvárásainak a túlteljesítésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×