eur:
394.04
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Sötét jövőt jósolnak a jóléti Európának

Nyugat-Európa idáig a világ életminőségi szuperhatalma volt , a válság miatt azonban veszélybe került az európai jóléti állam - írja a New York Times. Az európaiak hosszú szabadságokhoz, és korai nyugdíjhoz szoktak, úgy, hogy keveset kellett költeniük például honvédelemre. Ez most végetérhet - sejteti az amerikai lap.

A korai nyugdíj és az állami egészségügyi rendszer miatt az európaiak büszkék voltak eddig társadalmi modelljükre, amely sokban különbözött az amerikai, kemény kapitalizmustól - írja a New York Times.

A japánoknak szabadságuk idején egy hetük van, hogy megnézzék Európát. Az amerikaiakat sem halmozzák el szünnapokkal. Nyugat-Európában azonban eddig szinte kiváltság volt a hosszú nyári vakáció. Példa erre Franciaország, ahol szinte mindenki egyszerre indul meg dél felé augusztusban.

Az amerikai nukleáris védőernyő és a NATO, olcsó honvédelmet jelentett, a magas adókat a bölcsőtől a koporsóig tartó szociális védőháló kiépítésére használták fel Európában.

Most azonban sok európai kormány nagy költségvetési hiánnyal, csökkenő adóbevételekkel és további rossz hírekkel szembesül.
Miközben alacsony a növekedés, és a születési ráta, megnőtt a várható életkor - következésképp Európa nem engedheti meg magának a kényelmes életstílust.

Megszorítások és komoly változások jönnek. A fizetések csökkentése, a nyugdíjkorhatár emelése, a hosszabbodó munkaórák, a juttatások és nyugdíjak csökkentése az egyik válasz - tekint a jövőbe az amerikai lap.

Carl Bildt, a jóléti modelljéről ismert Svédország miniszterelnök is elismeri, hogy Európa "most mentő üzemmódban van, és nagyon gyorsan át kell állnia reform-módba."

Az európaiak egyelőre dühösen reagálnak - példa erre Görögország és a Spanyolországban növekedő elégedetlenség. A pénzügyek félrekezelése pedig törésvonalakat hoz létre a társadalmakban.

A lap idéz egy 25 éves görög közgazdászt, aki egy könyvesboltban kénytelen dolgozni, és nagyon sérti, hogy magas adókat fizet a túlméretezett állami szektor fenntartására.

"Éveken át ülnek az irodáikban, kávézgatnak, beszélgetnek, 50 éves korukban abbahagyják a munkát és kapnak hozzá egy jó kis nyugdíjat" - mondta Arisz Jordanidisz. A nyugdíjhoz közeledők viszont attól félnek, lehet, hogy tőlük már juttatásokat vonnak meg, mert nem lesz elég fiatal, aki fizethetné a járulékot.

Az Európai Bizottság szerint 2050-re megduplázódik a 65 évnél idősebb európaiak száma. Joschka Fischer volt német külügyminiszter azt mondta a lapnak: egy idő után közös európai válasz kell. Nem maradhat úgy, hogy a görögök 55 éves korukban menjenek nyugdíjba, a németek pedig 67 évesen.

Az eurozóna új demokráciáinak, Görögországnak, Spanyolországnak és Portugáliának még nagyobb bajai lehetnek, mert költekező állami rendszert építettek fel az euró biztonságában, most azonban kénytelenek lesznek megváltoztatni a munkanélküliséget magasan tartó, merev foglalkoztatási modelljüket - szól a tengeren túlról a New York Times véleménye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×