eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Pakisztánban tilos a YouTube

Pakisztánban meghatározatlan időre nem lehet hozzáférni a YouTube-hoz. A videomegosztót - mint ahogy korábban a Facebook közösségi oldalt is - azért blokkolták a hatóságok, hogy elzárják az "istenkáromló tartalomtól" a lakosságot.

A Pakisztáni Telekommunikációs Hatóság először a Facebook blokkolására utasította az ország internet-szolgáltatóit, majd pár órával később sor került a YouTube-ra is.

A közösségi oldal azért vívta a hatalom haragját, mert online verseny folyt rajta, melynek célja: lerajzolni Mohamed prófétát - a próféta képi megjelenítése az iszlámban azonban tilos, és sok hívő istenkáromlásnak tartja. Utcai tüntetéseket is tartottak a "Mindenki rajzolja le Mohamedet Nap" elnevezésű Facebook-csoport ellen tiltakozva.

A YouTube-ot 2007-ben egyszer már betiltották az országban, mert azon "az iszlámost sértő videókat" nézhettek a felhasználók - jegyezte meg a Reuters.

A médiafelügyelő hatóság azt állította, hogy megpróbálta korlátozni a hozzáférést közel félezer linkhez, de mivel "az istenkáromló tartalom" újra és újra megjelent, ezért a teljes oldal blokkolása mellett döntöttek, majd a két oldal térfelére ütötte a labdát.

"Örülnénk, ha a két oldal vezetése kapcsolatba lépne velünk, hogy a vallási harmóniát szem előtt tartva, a lehető leghamarabb megoldjuk a kérdést" - közölte a hatóság. A döntéssel azoknak a felhasználóknak a hozzáférését is megszüntette, akik ellenezték a rajzversenyt - pedig ők többen voltak, mint a támogatók.

Nem lehetett hozzáférni a Wikipédiához és a Flickr fényképmegosztó oldalhoz sem, de a hatóság szóvivője azt mondta, hogy ennek csak technikai okai voltak.

A tilalom mögött technikai megfontolások is lehetnek: a YouTube és a Facebook a pakisztáni netes adatforgalom közel negyedét foglalta le. A szolgáltatók egy időre blokkolták az országban a BlackBerry okostelefonok internet hozzáférését is, ezt később azonban feloldották.

Pakisztánban élénk vita folyik az iszlám és a szólásszabadság kérdéséről. Bár az ország az Egyesült Államok szövetségese, a növekvő Amerika-ellenes hangulat miatt Washington valószínűleg óvatosan reagál majd, annak ellenére, hogy időről-időre bírálja azokat az országokat, ahol korlátozzák a szólásszabadságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×