eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megígérték, hát csökkentik a jövedelemadót

Közzétette öt évre szóló elképzeléseit az új brit konzervatív-liberális koalíciós kormány. A jövedelemadó csökkentésére, a választás előtti ígéreteknek megfelelően, sor kerül, de ezért más terhek hárulnak a lakosságra.

A brit kormány most ízelgeti, milyen koalícióban vezetni az országot, milyen engedményekre kényszerülnek a partnerek. A legfontosabb feladat a gigászi államadósság csökkentése, a gazdaság élénkítése és az egészségügy működésének biztosítása. Júniusban terjeszti a parlament elé első költségvetését az új kormány, ebben számos részlet tisztázódik, de a most közzétett dokumentum is tartalmaz konkrétumokat.

Vitatható bölcsességű terve a kormánynak, hogy az utasok helyett repülőgépenként vet ki illetéket a légi járatokra, minek következtében drágul majd a repülés, felmegy a jegyek ára, és nagyobb teher hárul az amúgy is nehézségekkel küzdő légiforgalmi társaságokra.

Az egészségügy egyre emelkedő költségei nem veszélyeztethetik a brit társadalombiztosítás működését, tehát megtakarításokra van szükség. A kormány megoldásként elrendeli a kórházi adminisztrációs személyzet létszámának egyharmados csökkentését. Viszont külön alapot hoz létre különleges rákgyógyszerek beszerzésére. Közli a tervezet, hogy a külföldről Angliába szerződő orvosoknak ezentúl szigorúbb nyelvvizsgát kell tenniük.

Európa és a szigetország viszonya kényes téma a különféleképp gondolkodó koalíciós partnerek számára. Annyi azonban bizonyos, hogy Nagy-Britannia az elkövetkező öt évben nem kíván csatlakozni az euróövezethez.

A szakszervezetek készülnek harcot vívni a posta részleges magánosítására vonatkozó tervek ellen. Ezzel már a szocialista kormány is próbálkozott, de sikertelenül, mert sztrájkok robbantak ki. A tervezet most finomabban fogalmaz, azt olvashatjuk, hogy a kormány magántőkét kíván bevonni az államilag irányított posta működtetésébe.

A koalíció ötéves terve általában elnyerte a kommentátorok tetszését, ami azt jelzi, hogy egyelőre működőképes a piacgazdaságban gondolkodó konzervatívok és szabadelvű partnereik koalíciója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×