eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Kép - NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS // Képfeldolgozás - Gerald Eichstädt/Thomas Thomopoulos

Elképesztő felvételek a Jupiter egyik holdjáról

A Jupiter-missziójának űrszondája, a Juno második alkalommal is megközelítette az Iót, a gázóriás egyik legnagyobb holdját, hogy méréseket végezzen a Naprendszer egyik legfurcsább bolygójának megértéséhez.

A NASA közleménye szerint a Juno 2023 decemberében és 2024 februárjában rendkívül közel repült az Ióhoz, mintegy 1500 kilométerre került a felszíntől, és elkészítette az eddigi legpontosabb felvételeket a hold éghajlatáról és földrajzáról.

Az Io felszínén hemzsegnek a vulkánok, és néhányat működés közben tudtak elkapni.

„Méréseink így teljesen új képet festenek a Jupiterről és holdjairól, az összeállításukról és a történelmükről” – nyilatkozta Scott Bolton, a Juno vezető kutatója. A vg.hu összefoglalója szerint a felvételen látható volt egy 200 kilométer széles lávató, a Loki Patera, valamint egy óriási obszidiánhegység is, amelynek felszíne olyan sima, mintha üvegből lenne.

A Juno mikrohullámú sugárzást mérő műszere által gyűjtött adatokból készített térképek azt mutatják, hogy az Io felszíne nemcsak viszonylag sima a Jupiter többi holdjához képest, hanem a pólusok sokkal hidegebbek, mint a középső, vulkanikus szélességi körök.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×