eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Abstract Technology Binary Code Dark Red Background. Cyber Attack, Ransomware, Malware, Scareware Concept
Nyitókép: WhataWin/Getty Images

Borsot tör sokak orra alá a Google

Új módszert vet be a kaliforniai techóriás a böngészés biztonságosabbá tételére. Az új Chrome-funkció nagyobb pontossággal lesz képes figyelmeztetni az ártó szándékú weboldalakra.

Az eddiginél nagyobb biztonságban „szörfözhetnek” majd a Chrome használói, a Google frissítette a Chrome Biztonságos Böngészés (Safe Browsing) funkcióját. Másként fogalmazva: megváltozik, ahogyan a Chrome észleli és figyelmezteti a netezőket a nem biztonságos webhelyekre – számolt be a hvg.hu.

Természetesen korábban is volt védelem: a Biztonságos Böngészés a normál védelmi módban a felhasználó eszközén tárolt „feketelistán” ellenőrizte, hogy potenciálisan veszélyes- a felkeresett webhely vagy fájl. Ez a lista 30–60 percenként frissült. A Biztonságos Böngészés naponta több mint 10 milliárd URL-t és fájlt értékel, és több mint 3 millió figyelmeztetést jelenít meg a lehetséges fenyegetésekre vonatkozóan – emlékeztet a lap.

Bár már ezek az adatok is imponálók, a mostani frissítéssel tovább fognak javulni. A Google szerint ugyanis a net rosszindulatú szereplői igen aktívak, és ma már egy átlagos rosszindulatú webhely tíz percnél rövidebb ideig létezik. Ezt a problémát oldaná még a frissített védelmi funkció, amely aktív URL-eket küld a Chrome szervereinek, hogy össze lehessen hasonlítani azokat a rosszindulatú programokat és adathalász csalásokat rejtő webhelyek folyamatosan frissülő listájával. Ha azt gyanítják, hogy egy webhely kockázatot jelent a felhasználóra vagy az eszközére, további információkat tartalmazó figyelmeztetés jelenik meg.

A Google szerint az új módszer akár 25 százalékkal több adathalász támadást lesz képes lefülelni.

A Google leírásából az is kiderül, hogy ilyen valós idejű URL-védelmet kínálnak a Google Biztonságos Böngészés szolgáltatásban mindenkinek, aki asztali számítógépen vagy iOS-en használja a Chrome böngészőt, de persze az androidosokról sem feledkeztek meg, éppen most építették be a mobilos rendszerbe is.

A Google azt is hangsúlyozza, hogy kiemelten figyeltek az adatvédelemre. Egy harmadik fél (Fastly) szervereit használja, amelyek a Chrome és a Biztonságos Böngészés között helyezkednek el. A Google Biztonságos Böngészés szolgáltatása így nem láthatja a felhasználó IP-címét, de persze a Fastly sem, mert azokat a böngésző titkosítja.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×