eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Vénusz (Esthajnalcsillag) és a Hold Egerszalókról fotózva 2023. november 9-én. Ezen a napon van az év egyetlen, Magyarországról látható bolygófedése, amikor a fogyó Hold vékony sarlója eltakarja a Vénuszt.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Mutatós képsorokon a Hold és a Vénusz "ütközése" - videó

Lenyűgöző látványban lehetett része annak, aki csütörtök reggel és délelőtt az eget kémlelte.

Mint arról az Infostart már korábban beszámolt, csütörtökön délelőtt a fogyó Hold vékony, formás sarlója elfedte a tündöklő Esthajnalcsillagot.

A szakemberek azt írták ezzel kapcsolatos közleményükben, hogy "az égi pályáját járó Hold először megközelíti az apró Vénuszt, majd egy látszólagos égi ütközés során be is kebelezi azt. A nappali égen az óriási és halvány holdsarló mellett az apró, tündöklően fényes félvénusz megkapó látvány lesz az égi ütközet során."

A közeledő páros Budapestről nézve 11.10-kor érintette meg egymást, majd a Vénusz alig egy perc leforgása alatt eltűnt a holdperem széle mögött. Nagy nagyításon először a bolygó északi csúcsa tűnt el, majd 49 másodperc múlva a teljes Vénusz a Hold mögé bújt. Kicsivel több, mint egy óra telt el, mire kilépett mögüle 12.22-kor.

Az írországi Dunsink Obszervatórium egy timelapse-fotót tett közzé X profilján a jelenségről:

Egy másik felhasználó pedig videóra rögzítette, ahogy az egyik égitest eltűnik a másik mögött:

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×