eur:
381.2
usd:
354.2
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád
Nyitókép: zoozoo.hu

A bűn segített felfedezni egy új állatot

Új tobzoskafajt fedeztek fel kutatók pikkelyekből kinyert genetikai minták alapján Kínában.

A kínai Jünnan tartományban és Hongkongban lefoglalt, csempészett tobzoskapikkelyek molekuláris vizsgálata révén felfedezett új faj a rejtélyes ázsiai tobzoska, azaz latinul a Manis mysteria nevet kapta.

A kutatás eredményét nemrég publikálták a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban. A felfedezés jelentőségét kiemeli, hogy legutóbb több mint száz éve fedeztek fel új fajt a tobzoskafélék között, a Fülöp-szigeteki tobzoskát.

Az emlősök osztályához tartozó tobzoskák a legkeresettebb állatok az illegális kereskedelemben. A hangyákkal, termeszekkel táplálkozó állat pikkelye keratinból, az emberi körmöt is alkotó anyagból áll, és a hagyományos kínai gyógyászatban igen nagy a kereslet iránta. A tobzoskahús pedig luxuscsemegének számít a kínai és más ázsiai országok gasztronómiájában.

A tobzoska mind a nyolc faja - négy afrikai és négy ázsiai - szerepel a veszélyeztetett fajok vörös listáján, közülük hármat a súlyosan veszélyeztetettek közzé soroltak a szakemberek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×