eur:
390.88
usd:
366.7
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Miniszterelnökség által közreadott képen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b3) és Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát (b4) fogadja I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárkát (b2) a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2023. szeptember 20-án. A pátriárka, akit a Pannonhalmi Főapátság hívott meg, hat napig tartózkodik Magyarországon. Ortodox egyházi vezetőként látogatásának középpontjában az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, illetve a béke építése áll.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

Korszakos pillanatban érkezik Magyarországra I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka

Ujházi Lóránd az InfoRádióban egy nagyon nagy kultúrájú, művelt, nagy teológiai tudással rendelkező egyházi vezetőként mutatta be a pannonhalmi bencések rangos vendégét, aki a legtöbb fontos kérdésben már közös platformra helyezkedett Ferenc pápával is.

A Pannonhalmi Főapátság meghívására ötnapos látogatásra Magyarországra érkezett Őszentsége I. Bartolomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka.

Ujházi Lóránd, az Eötvös József Kutatóközpont Vallás- és Társadalomkutató Intézetének vezetője az InfoRádióban tisztázta, a konstantinápolyi pátriárka "első az egyenlők között", ami jelzi azt, hogy ez egy tiszteletbeli elsőbbség, szemben a római pápáéval, akinek valóban van egy kormányzó hatalma.

"A konstantinápolyi pátriárka csak egy, mondjuk úgy, egy erkölcsi, tekintélybeli, tiszteletbeli elsőbbséggel rendelkezik, ezt sem szabad azonban lekicsinyelni, hiszen nagyon sokszor voltak olyan konkrét teológiai kérdések, amelyekben ez az elsőbbség valóban holtpontokon nehézségeken átlendítette az egész keleti egyházat" - fejtegette.

Most is egy ilyen helyzetről van szó, hiszen a mostani konstantinápolyi pátriárka nagyon sok olyan elvi, erkölcsi kérdést tűz a zászlajára, amivel példát mutat az egész keleti kereszténységnek:

  • ökumenizmus - vallásközi párbeszéd, együttműködés
  • emberi jogokért való fellépés
  • "zöld" kérdés, ennek a teológiai aspektusa, a teremtésvédelem.

Mint rámutatott, azért a legtöbb hittételben - szentségek, Szűz Máriával kapcsolatos tanítás - a katolikus és az ortodox egyházak megegyeznek, a nagy különbségek egyházkormányzatiak. Teológiai kérdésekben még közeledés is van, egyes esetekben nüansznyi csak az eltérés.

"Bartolomaiosz pátriárkának olyan végzettségei is vannak, amelyeket katolikus egyetemeken, tehát a nyugati egyházban szerzett, a Pápai Gergely Egyetemen, A Müncheni Egyetemen, tehát egy nagyon nagy kultúrájú és nagy műveltséggel, teológiai tudással rendelkező ember" - húzta alá.

A protestáns egyházakhoz képest viszont már nagyobb különbségek vannak teológiai kérdésekben, még akkor is, ha nagyon sok közös társadalmi alap van.

A pannonhalmi bencések hívására történő látogatás alkalmával is kulcskérdés tehát a vallásközi, felekezetközi párbeszéd.

"Legutóbb épp Bartolomaiosz pátriárka, illetve Ferenc pápa közösen mondta, akik egyébként több kérdésben is közös platformon vannak, hogy nagyon sokat fejlődött az ökumenikus párbeszéd, de még mindig sokat kell tenni a teljes egység eléréséért, ami a keresztények közötti párbeszédet illeti"

- mondta

A zárónapon a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tart egy előadást a pátriárka, illusztris vendégkör előtt.

"Ez a konferencia az úgynevezett teremtésvédelemről szól, ez a zöldpolitika, illetve a környezetvédelem teológiai aspektusa; a teremtett világnak a védelme az nemcsak egy praktikus kérdés, hogy a jövő generációjának őrizzük meg a bolygót, de az egyháznak, a kereszténységnek a megközelítésében az Isten a teremtő, tehát ő ajándékozta lényegében a teremtett világot, a Földet az emberiség számára, hogy műveljék azt és őrizzék, ebből a felelősségből adódóan az embernek újra kell gondolni a létét a modern világban, illetve hát a teremtett világgal kapcsolatban, és Bartolomaiosz pátriárkának ez egy kulcsgondolata volt, bizonyos szempontból a katolikus egyházat is megelőzően" - húzta alá Ujházi Lóránd.

Ismert, a katolikus egyháznak is van "kozmológiája", ami a teremtett világról szóló tanítást összdefoglalja, de

"Ferenc pápával lett igazán markáns a Laudato Si' kezdetű enciklika üzenete", most tehát a két nagy egyház ebben a célkitűzésben "nagyon egymásra talált"

- Magyarországon ennek a tudományos háttérmunkáját a Pázmány-egyetem teremtésvédelmi kutatóintézete vezeti, együttműködve az NKE-vel.

Külön felhívta a figyelmet, hogy nem egyszerűen arról van szó, hogy "ne habzsoljunk, ne dőzsöljünk".

"Nem azokat a fenntarthatósági mantrákat kell elmondani, amiket ugye nagyon sokszor elmondanak fenntarthatósági-környezetvédelmi szempontból, de látjuk, hogy egyáltalán nem működnek, hanem az egész világnak el kell fogadnia, hogy szerényebb életet kell élni ahhoz, hogy a bolygónk, a teremtett világ megmaradjon."

Elmondta még, Ferenc pápa amikor megírta a Laudato Si'-t, nem környezetvédelmi vagy teremtésvédelmi enciklikát írt, hanem társadalmit, amelyből "látszik, hogy nagyon-nagyon sok társadalmi kérdésre kitér" a szegénység, a háborúk és más etikai kérdések területére belemenve.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×