eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-bazilikájában tartott ortodox liturgián 2023. szeptember 24-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

A teremtett világ védelméről fogadnak el hétfőn deklarációt Budapesten

Teremtésvédelmi kérdésekről és a békéről tartanak konferenciát hétfőn Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az eseményen részt vesz az ötnapos magyarországi látogatását aznap záró I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka, illetve Ferenc pápa egyik bizalmasa is.

A program kapcsán Ujházi Lóránd, az Eötvös József Kutatóközpont Vallás és Társadalom Kutatóintézet vezetője a Magyar Nemzetnek kiemelte: a konferencia üzenete a világ minden pontjára eljuthat, az eseményen fontos deklarációt fogadnak el.

Az egyik fő szempont számára a felekezetek és a vallási közösségek közötti párbeszéd és a béke előmozdítása, ezért is érkezett a Pannonhalmi Bencés Főapátság meghívására hazánkba, és vesz részt vett az általuk szervezett pénteki konferencián, amely a békéről szólt. E témában a pátriárka korábban számos alkalommal felszólalt, és leveleket is adott ki – mutatott rá a kutató. Hozzátette: a vallásközi párbeszéd fontos őszentségének, hiszen egy olyan régióban él, ahol többségében muszlim közösségek találhatók. Ahhoz pedig, hogy a keleti kereszténység sokáig megmaradhasson, párbeszédre van szükség, ez számára létkérdés, értékelt a szakember.

Vallás vezetők egy asztalnál

Hétfőn rendezik meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vallás és Társadalom Kutatóintézete, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézet és az egyetem hittudományi karának szervezésében az Együtt a közös otthonért elnevezésű konferenciát. Ennek kapcsán Ujházi Lóránd elmondta: egy deklaráció is születik magyar és angol nyelven a teremtett világ védelméről. Ez a dokumentum a világ minden pontjára elérhet.

Rámutatott arra, hogy a rendezvényen a katolikus egyház is nagyon magas szinten képviselteti magát, hiszen az eseményen részt vesz Peter Turkson bíboros, a Pápai Tudományos Akadémia elnöke, Ferenc pápa bizalmi embere. Ugyancsak előad a konferencián Salama Gomaa Ali Daoud, az Al-Azhar Egyetem rektora, aki nagyon fontos személyiség, hiszen az általa vezetett intézmény a szunnita iszlám szellemi központja Egyiptomban. Ujházi Lóránd hangsúlyozta: kiemelten fontos, hogy egy ortodox, egy katolikus és egy szunnita vallási vezető egy asztalhoz ül a rendezvényen.

A magyar államot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseli az eseményen.

A fentiek mellett, az ukrajnai háború kapcsán a béke kérdése hangsúlyosan lesz jelen a konferencián, mint a teremtésvédelem része.

(A nyitóképen: I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-bazilikájában tartott ortodox liturgián 2023. szeptember 24-én.)

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×