eur:
389.42
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
user typing login and password, cyber security concept, data protection and secured internet access, cybersecurity
Nyitókép: anyaberkut/Getty Images

Vigyázat, az adathalászok már a Messengeren támadnak

Érdemes nagyon résen lenni, ha egy ismerős azt üzeni Messengeren, hogy letiltották a fiókját, és szüksége van egy kódra, amivel visszakaphatja.

Újfajta módszerrel próbálnak kétlépcsős azonosítással védett Facebook-fiókokat feltörni csalók, kihasználva azt, hogy Messenger csetalkalmazásban viszonylag nehézkes gyorsan ellenőrizni, hogy ki küld üzenetet – írja az rtl.hu.

A módszer lényege, hogy a kiszemelt áldozat ismerősei közül valakinek klónozzák vagy feltörik a profilját, és arról küldenek üzenetet Messengerben. A módszer rendkívül hatékony: amikor ugyanis csetüzenetet kap az átlagos felhasználó, a legritkább esetben jut eszébe, hogy rögtön csekkolja a küldő valódiságát.

Az üzenet arról szól, hogy a facebookos ismerőst letiltották, és ahhoz, hogy visszakapja fiókját, öt baráttól meg kell szereznie az ehhez szükséges ellenőrző kódot, amit a Facebook küld. Aki ekkor gyanútlanul elküldi az sms-ben vagy emailben kapott kódot, a saját fiókjának elvesztését kockáztatja. A csalók ugyanis úgy akarnak hozzáférni a fiókjához, hogy az ő profiljába próbálnak belépni, és ehhez már megvan a jelszavuk, csak a hat számjegyű ellenőrző kód kell a kétlépcsős belépés megerősítéséhez.

Az efféle próbálkozásoknál azonnal jelszót kell változtatni, mivel azt már megszerezték valami úton-módon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×