eur:
389.19
usd:
368.08
bux:
55893.59
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Nyitókép: Unsplash.com

Egy ország elektromos hálózatát is képesek lennének blokkolni az orosz hackerek

A kritikus infrastruktúrában, így elektromos távvezeték-hálózatokban is problémákat okozhat a CosmicEnergy nevű kártevő (malware), amit a Mandiant biztonsági kutatói fedeztek fel.

A hvg.hu a TechCrunch cikke nyomán ír arról, hogy a CosmicEnergy képességeit a Industroyerhez hasonlítják, amit az orosz hátterű Sandworm hackercsoport vetett be 2016-ban, áramkimaradásokat okozva Ukrajnában. A CosmicEnergyt szokatlan módon nem egy támadást követően fedezték fel a Mandiant szakemberei, hanem azután, hogy 2021-ben egy orosz fél feltöltötte azt a VirusTotalra. Ez egy, a Google tulajdonában álló felület, ami voltaképpen egy kártevő- és vírusszkenner.

A Mandiant szakemberei szerint a kártevőt minden bizonnyal a Rosztelekom-Solar fejlesztette ki, ami az orosz nemzeti távközlési cég kiberbiztonsággal foglalkozó ága. Ez még nem feltétlenül készülhetett rosszindulatú célokra: a kutatók szerint jó eséllyel a kódot valaki később, engedéllyel vagy anélkül, újra felhasználta a CosmicEnergy létrehozására.

A Mandiant úgy tudja, hogy

egyelőre még nem történt olyan támadás, amelyet ezzel a kártevővel indítottak volna.

Jó hír lehet, hogy a kártevő célba juttatásához szükség van belső felderítésre – avagy IP-címek és hitelesítési adatok megszerzésére – tehát támadást csak ezután tudnának indítani a rosszindulatú felek.

Mivel azonban egy széles körben alkalmazott hálózati protokollt (az IEC-104-et) célozza – ez volt a 2016-os, ukrajnai támadás célpontja is –, a CosmicEnergy valós veszélyt jelenthet az áramellátásban részt vevő szervezetekre.

Címlapról ajánljuk
Bóka János: az uniós ígérgetés ellenére nem sok minden történt

Bóka János: az uniós ígérgetés ellenére nem sok minden történt

Európai Unió jövőbeli bővítése volt a legfőbb téma az EU Általános Ügyek Tanácsa Spanyolországban tartott informális ülésén. A tanácskozás részt vett Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, akinek az elmondása szerint a tagállamok fokozatos integrációval gyorsítanák a Nyugat-Balkáni országok csatlakozását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
Inflációs adatok érkeztek, így reagálnak a tőzsdék

Inflációs adatok érkeztek, így reagálnak a tőzsdék

Óvatos emelkedéssel kezdték az európai tőzsdék szeptember utolsó kereskedési napját, miután az amerikai indexek pluszban zártak csütörtökön, és az ázsiai részvénypiacokon is többnyire jó volt a hangulat hajnalban. A délelőtti eurózónás inflációs adatokat követően tovább emelkedtek az irányadó európai indexek, és délután még az Egyesült Államokból is érkezett inflációs statisztika, ami nem rontott a hangulaton. A magyar tőzsdén az OTP felfelé korrigál a tegnapi hír nélküli esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 29. 13:46
×
×
×
×