eur:
394.18
usd:
369.83
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
A brit Sting koncertje a Papp László Budapest Sportarénában 2019. július 2-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Stingnek is van baja a mesterséges intelligenciával

Nem tetszik neki, hogy a mesterséges intelligencia már dalokat is szerez.

"A zeneszerzés ránk, emberekre tartozik. Ezt a harcot a következő néhány évben meg kell vívnunk: meg kell védenünk az emberi tőkét a mesterséges intelligenciától" - fogalmazott a BBC-nek nyilatkozó Sting, aki ezzel a mesterséges intelligenciát kritizáló zenészek sorába lépett be.

A zeneiparban az elmúlt hónapokban komoly viták alakultak ki a mesterséges intelligencia által írt dalokkal kapcsolatban, hasonló ügyek pedig a technológia népszerűségének növekedésével egyre több ismert személyiséget is érintettek.

A múlt hónapban egy TikTok-felhasználó azt állította, hogy a technológia segítségével Drake és The Weeknd hangját generálta a "Heart on my Sleeve" című, vírusként terjedő számhoz, melyet így kommentált: "A jövő már itt van".

Januárban Nick Cave ausztrál énekes-dalszerző beszélt arról, hogy "tucatnyi", az ő stílusában készült dalt készítettek a ChatGPT segítségével. Az egyik kísérletet "annak groteszk megcsúfolásának" nevezte, hogy mit jelent embernek lenni.

Nem minden zenész látja ugyanakkor ennyire sötéten a mesterséges intelligencia szerepvállalását. David Guetta DJ márciusban úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy igyekszik használni a technológiát, bár etikai kérdések felmerülhetnek azzal kapcsolatban, hogy egy mesterséges intelligencia írta dal szerzői jogai kit illetnek meg.

"Untatnak a mesterséges intelligencia alkotta képek és a zenével is így vagyok" - mondta ehhez képest Sting. "Elektronikus zenében talán működhet a dolog, de olyan daloknál, amelyek érzelmeket fejeznek ki, nem tudom elképzelni" - tette hozzá. Arról is beszélt, hogy eszközként hasznosnak tartja a mesterséges intelligenciát, de irányítani továbbra is az embernek kell azt.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×