eur:
384.57
usd:
353.64
bux:
69829.36
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
A hand touching a 3D floating human head - artificial intelligence concept
Nyitókép: Getty Images/Wirestock

A DeepMind-alapító figyelmeztet: a mesterséges intelligencia vesztesek tömegét termeli ki

A kormányoknak el kell gondolkodniuk a mesterséges intelligencia miatt munkájukat elvesztő dolgozók kompenzálásán – állítja a Google mesterséges intelligencia cége, a DeepMind társalapítója.

Mustafa Suleyman két társával hozta létre a ma már a Google-hoz tartozó DeepMind mesterségesintelligencia-kutató céget. A vállalkozás gerincét tudósok, mérnökök és kutatók alkotják, és bevallott célja "a tudomány előmozdítása és az emberiség számára hasznos" fejlesztés.

Most azonban ennek a cégnek a társalapítója is megkongatta a vészharangot a mesterséges intelligencia előretörése miatt. Igaz, nem úgy, mint mások: nem a civilizációt félti, csak jelezte, hogy az algoritmusok felforgatják az emberi munkavégzés világát.

Mustafa Suleyman szerint – aki tavaly hagyta el a DeepMindot, és alapított meg egy másik hasonló céget, az Inflection AI-t –

a kormányoknak el kellene gondolkodniuk azon, hogyan támogassák azokat a munkavállalókat, akik a technológia miatt veszítik el állásukat.

Az AI ugyanis "nagy számú vesztest" hoz létre, különösen a "fehér galléros", azaz irodai és intellektuális munkakörökben. "Kétségtelen, hogy a következő 5-10 évben az ő számos feladatuk nagyon másképp fog kinézni, nagy számú vesztes lesz, akik nagyon boldogtalanok, nagyon idegesek lesznek" – mondta a San Franciscóban megrendezett technológiai és innovációs csúcson, a Bridge Forumon.

A technológia fejlődése miatti lelkesedést mérséklik azok a félelmek, hogy a mesterségesintelligencia-eszközök az orvosi diagnosztikától kezdve az oktatáson át a szövegírásig mindent felforgatnak, ami munkahelyek tömegét számolhatja fel.

Múlt héten a londoni LBC hírrádióba betelefonáló egyik alkalmazó elmondta: a ChatGPT jóvoltából már egyáltalán nem költ vállalati tartalom- és blogírókra, amivel masszív pénzeket spórol meg, viszont az írók elestek egy bevételi forrástól.

A Goldman Sachs befektetési bank közelmúltbeli kutatása szerint az úgynevezett generatív mesterséges intelligencia fejlődése tíz év alatt hét százalékkal növelheti a globális GDP-t. Ez azonban "jelentős zavarokat" okozhat a munkaerőpiacon, mivel

akár 300 millió munkahelyet is érinthet az automatizálás.

Mustafa Suleyman szerint az egyik megoldás az egyetemes alapfizetés lehetne. "Anyagi kompenzációra van szükség. Ez egy olyan politikai és gazdasági intézkedés, amelyről komolyan el kell gondolkodnunk" – fejtegette. A mesterséges intelligenciával foglalkozó startupok az elmúlt hat hónapban nagy technológiai ugrásokat hajtottak végre és a szektor cégeibe több milliárd dollár befektetői pénz áramlott be. És hogy hogyan fejlődik tovább a technológia? Mustafa Suleyman azt mondta: "Az elmúlt évtizedet az osztályozás és a jóslás jellemezte, most az interakciót fejlesztjük. Minden dinamikusabb lesz, és jön a személyre szabott érzést nyújtó intelligencia."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Illegális gyógyszerekkel kereskedtek a koronavírus-járvány idején, átverték a gyanútlan magyarokat

Illegális gyógyszerekkel kereskedtek a koronavírus-járvány idején, átverték a gyanútlan magyarokat

Magyarországon nem engedélyezett gyógyszer kereskedelmével, bűnszövetségben elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette miatt emelt vádat a Tapolcai Járási Ügyészség egy 59 éves pápai férfi és élettársa, valamint egy szintén 59 éves győri férfi ellen, akik 2021-ben, a Covid-járvány idején ivermectin hatóanyag-tartalmú gyógyszereket árultak az interneten - közölte a Veszprém Vármegyei Főügyészség kedden az MTI-vel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×