eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Coronavirus. Woman wearing surgical mask on face protective for spreading of disease Covid-19 pandemic.. Girl symptom cough while sitting on Sofa. Sick woman in face protection mask
Nyitókép: dragana991/Getty Images

Itt a magyarázat arra, miért köhögjük végig az idei telet

Az orvosok szerint is hosszabban köhögnek idén azok, akik lebetegednek – praxisaikban is tapasztalják a jelenséget.

Az emberek egyik fertőzés után kapják el a másikat, ez okozhatja az elhúzódó köhögéssel járó állapotot – írja a Sky News. Kamila Hawthorne, a brit háziorvosok kollégiumának vezetője szerint az orvosoknak is feltűnt, hogy idén télen tovább tartanak a felső légúti megbetegedések, mint szokásosan, de azt is hozzátette, hogy az emberek különösebb beavatkozás nélkül is kigyógyulnak ezekből a betegségekből.

Véleménye szerint lehetséges, hogy a lezárások és a távolságtartás hatására a populáció ellenállóképessége általánosságban véve csökkent a fertőzésekkel szemben, de elismerte azt is, hogy nem látják át annak pontos mechanizmusát, hogy miért köhögünk olyan soká, ha mostanság megbetegszünk.

Elmondása szerint mind az alsó, mind a felső légúti megbetegedések száma magasabb az idei télen, mint korábban.

"Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy az emberek az egyik fertőzést a másik után kapják el. Ezek mind különböző betegségek, és az egyik típusú fertőzés átvészelése nem ad immunitást egy másik ellen. Arra biztatnánk a betegeket, hogy tegyenek meg mindent, amit tudnak, beleértve a jó közhigiénia gyakorlását, például a rendszeres kézmosást, vagy ha ez nem lehetséges, a kézfertőtlenítők használatát, valamint a használt zsebkendők eldobását" – fogalmazott.

Azoknak, akik betegek, a láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerek mellett sok folyadékot, pihenést javasol, és hogy tartózkodjanak meleg környezetben.

"A betegek megértését kérjük az antibiotikumokkal kapcsolatosan: ezek vírusfertőzés esetén hasztalanok, csak bakteriális eredetű fertőzésnél alkalmazzuk őket.

A felső légúti megbetegedések java nem ilyen.

Ha a köhögés makacs módon megmarad, színes váladék felszakadását vagy légszomjat tapasztal a beteg, mellkasa fáj vagy érthetetlen okból fogyni kezd, orvos felkeresését javasoljuk" – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×