INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

android

okostelefon

adatgyűjtés

digitális

Meglepő adatokat gyűjtenek rólunk egyes androidos mobilkészülékek

Meglepő adatokat gyűjtenek rólunk egyes androidos mobilkészülékek

Infostart

Egy friss kutatás szerint nem bízhatunk meg bizonyos gyártók által kínált készülékekben.

A Samsung, a Xiaomi, a Huawei, a Realme, a LineageOS és az e/OS által kifejlesztett Android-verzió által küldött adatokat vizsgálta a tanulmány, amelyet a skóciai Edinburgh-i Egyetem és az írországi Trinity College Dublin csoportjai végeztek. A kutatás számos adatvédelmi problémát tárt fel nagy márkák Android-alapú okostelefonjai használatával kapcsolatban a Euronews cikke szerint.

Doug Leith professzor Dublinból, valamint Paul Patras és Haoyu Liu az Edinburgh-i Egyetemről azt találta, hogy az említett gyártók által testre szabott Android-változatok még minimálisan konfigurált és használaton kívüli állapotban is jelentős mennyiségű információt továbbítanak az operációs rendszer fejlesztőjének és az előre telepített rendszeralkalmazásokkal rendelkező harmadik feleknek, köztük a Google, a Microsoft, a LinkedIn, a Facebook és társaik felé.

Alkalmazáslistát mindegyik telefon gyűjt

Az e/OS kivételével minden vizsgált készülékgyártó összegyűjti a készülékre telepített összes alkalmazás listáját – emeli ki a tanulmány. Ez potenciálisan érzékeny információ, mivel felfedheti a felhasználó érdeklődési körét, például a legutóbb használt társkereső alkalmazást. A kutatás szerzői szerint

ebből az adatgyűjtésből nem lehet kilépni.

"Teljesen átsiklottunk a telefonjaink által végzett tömeges és folyamatos adatgyűjtésen, amelyekből a felhasználónak nincs lehetősége kilépni. Túlságosan a webes sütikre és a rosszul viselkedő alkalmazásokra koncentráltunk. Sürgős intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy az emberek valódi ellenőrzést gyakorolhassanak a telefonjukat elhagyó adatok felett" – mondta Leith.

A használati időt is továbbítják

A Xiaomi-telefonok elküldik a Xiaominak a felhasználó által megtekintett összes alkalmazás adatait, beleértve azt is, hogy az egyes alkalmazásokat mikor és mennyi ideig használják. A telefonhívások időzítése és időtartama is komoly része a gyűjtött adatoknak. A Huawei telefonjain a Swiftkey billentyűzet osztja meg a Microsofttal az alkalmazáshasználat időbeli adatait.

A Samsung, a Xiaomi, a Realme és a Google hosszú élettartamú eszközazonosítókat, például a hardver sorozatszámát, valamint a felhasználó által visszaállítható reklámazonosítókat is gyűjtenek. A hardver szériaszáma azonosítási és leltározási célokra használt egyedi szám. Ez a szám egyedi, leggyakrabban akkor kérik el, amikor telefonlopást jelentenek be a rendőrségen. A felhasználó hirdetési azonosítóját azért gyűjtik, hogy

a hirdetők álanonim módon nyomon követhessék a felhasználó hirdetési tevékenységét.

Ezt a készülék vagy az operációs rendszer adja a felhasználóhoz, és közvetlenül a készüléken tárolódik.

Van biztonságos verzió is

A tanulmány szerint egy módon lehet elkerülni, hogy áldozatul essünk ennek a nagyszabású adatgyűjtésnek – a francia Gael Duval által létrehozott és a LineageOS-ből származó e/OS-változattal. Az Android ezen változata olyan modulon alapul, amely lehetővé teszi a Google szolgáltatásainak használatát személyes adatok továbbítása nélkül. A személyes adatokhoz való hozzáférés blokkolva van a Google és minden harmadik féltől származó alkalmazás vagy szolgáltatás számára.

Ettől a kivételtől eltekintve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy

az okostelefonok és szolgáltatásaik előnyeinek kihasználásához mára elengedhetetlenné vált a személyes adatok megadása.

"Bár az elmúlt években több országban – többek között az EU tagállamaiban, Kanadában és Dél-Koreában – is elfogadták a személyes adatok védelmére vonatkozó törvényeket, a felhasználói adatok gyűjtésének gyakorlata továbbra is széles körben elterjedt" – mondta Patras.

"Ami még aggasztóbb, hogy ezek a gyakorlatok a felhasználók tudta nélkül zajlanak, illetve anélkül, hogy az ilyen funkciókat le lehetne tiltani. Az adatvédelmi szempontokat figyelembe vevő Android-változatok azonban egyre nagyobb teret nyernek, és megállapításainknak arra kell ösztönözniük a piacvezető gyártókat, hogy kövessék példájukat" – tette hozzá.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018