eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó cég egyik központja a Maryland állambeli Gaithersburgben 2021. április 5-én. A Biden-adminisztráció április 3-án a Johnson & Johnsont bízta meg a problémás baltimore-i Emergent BioSolutions gyár irányításával, amelyben egy gyártási hiba miatt tönkrement a J&J koronavírus-vakcinájának 15 millió adagja. Ekkor még az AstraZeneca vezette a létesítményt, és a problémát az okozta, hogy összekeverték az AstraZeneca és az amerikai cég készítményeinek alapanyagát.
Nyitókép: Jim Lo Scalzo

Hatásosnak tűnik az AstraZeneca koronavírus elleni gyógyszere

Az AZD7442 a felére csökkentette Covid-19 betegség kialakulását és a halálozás kockázatát. Magyarországon is tesztelték.

Aaz AstraZeneca koronavírus-gyógyszere a felére csökkenti a súlyos Covid-19 betegség kialakulását és a halálozás kockázatát. Az AZD7442 az egyetlen hosszú hatású antitest-kombináció, amelyről kimutatták, hogy mind a Covid-19 megelőzésére, mind annak kezelésére alkalmas – írja közleményében a cég.

Az AstraZeneca hosszú hatású antitest kombinációja (AZD7442) a placebóhoz képest a felére (50 százalékkal) csökkentette a súlyos Covid-19 megbetegedés vagy a halálozás előfordulását a kórházban nem fekvő, enyhe és közepesen súlyos tünetekkel járó betegeknél a III. fázisú vizsgálatok szerint.

A TACKLE vizsgálatba bevont résztvevők 90 százaléka olyan populációkból került ki, amelyekben magas a súlyos megbetegedés előrehaladásának kockázata, beleértve a társbetegségekkel küzdőket is.

A vizsgálat sikeresen teljesítette az elsődleges végpontot:

az injekció formájában adott 600 mg AZD7442 dózis 50 százalékkal csökkentette a súlyos Covid-19 vagy (bármilyen okból bekövetkező) halálozás kockázatát

a placebóhoz képest azoknál a járóbetegeknél, akiknél a tünetek hét vagy annál kevesebb napja jelentkeztek.

A vizsgálat kimutatta, hogy a készítmény a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül kezelt résztvevők esetében a placebóhoz képest 67 százalékkal csökkentette a súlyos Covid-19 vagy (bármilyen okból bekövetkező) halálozás kockázatát.

Az AZD7442 az első olyan hosszú hatású antitest készítmény, amelynek III. fázisú adatai a Covid-19 megelőzésében és kezelésében egyaránt előnyösnek bizonyultak, és könnyen beadható injekció formájában.

Mene Pangalos, a BioPharmaceuticals kutatás-fejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: „Az AZD7442, a hosszú hatású antitest-kombinációnk ezen fontos eredményei tovább bővítik a Covid-19 megelőzésében és kezelésében alkalmazott terápia egyre növekvő bizonyítékainak körét. Az antitesttel történő korai beavatkozás jelentősen csökkentheti betegség súlyossá fokozódását, és több mint hat hónapig tartó folyamatos védelmet biztosíthat.”

A TACKLE vizsgálatban 903 beteg vett részt, őket 1:1 arányban randomizálták az AZD7442 vagy a placebo kar között. Az elsődleges elemzés 822 résztvevő eredményein alapult.

Az AstraZeneca megvitatja az adatokat az egészségügyi hatóságokkal. 2021. október 5-én a társaság bejelentette, hogy

kérelmet nyújtott be az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához az AZD7442-nek a Covid-19 megelőzésére való sürgősségi felhasználásának engedélyezése iránt.

A TACKLE-hez kapcsolódó összes eredményt benyújtják egy lektorált orvosi folyóiratban való közzétételre, valamint ismertetik azokat egy közeljövőben megrendezendő orvosi kongresszuson.

Így folyt a vizsgálat

A TACKLE egy III. fázisú, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált, multicentrikus vizsgálat, amely a Covid-19 megelőzése szempontjából vizsgálja az AZD7442 egyszeri 600 mg-os adagjának biztonságosságát és hatásosságát placebóval összehasonlításban. A vizsgálatot 96 helyszínen végezték:

 • Brazíliában,
 • Csehországban,
 • Magyarországon,
 • Németországban,
 • Olaszországban,
 • Japánban,
 • Mexikóban,
 • Lengyelországban,
 • az Orosz Föderációban,
 • Spanyolországban,
 • Ukrajnában,
 • az Egyesült Királyságban és
 • az Egyesült Államokban.

903 résztvevőt randomizáltak (1:1): a betegek AZD7442-t (n = 452) vagy sóoldatos placebót (n = 451) kaptak, amelyet két külön, egymást követő IM-injekcióban adtak be.

A résztvevők 18 éves vagy annál idősebb felnőttek voltak, akik enyhe vagy közepes fokú Covid-19 miatt nem részesültek kórházi kezelésben, és a tüneteik legfeljebb hét napig álltak fenn. A résztvevőknek dokumentált, laboratóriumban igazolt SARS-CoV-2 fertőzése volt, amelyet molekuláris teszttel (antigén vagy nukleinsav) bármely légúti mintából (pl. oropharyngeális, orrgarat-, orrgarat- vagy orrtamponból vagy nyálból) vett, az első napot megelőző három napnál nem régebben gyűjtött minta alapján határoztak meg.

Az elsődleges hatékonysági végpont a súlyos Covid-19 vagy a 29. napig bármilyen okból bekövetkező halálozás összetett eredménye volt. Az alanyokat 15 hónapig követik.

A résztvevők mintegy 13 százaléka 65 éves vagy annál idősebb volt. Emellett 90 százalékuknak a kiinduláskor olyan társbetegségei és egyéb jellemzői voltak, amelyek miatt nagy a kockázata a Covid-19 súlyossá fokozódásának, beleértve a rákot, cukorbetegséget, elhízást, krónikus tüdőbetegséget vagy asztmát, szív- és érrendszeri betegséget vagy immunszupressziót. Körülbelül 73 százalékuk fehér/kaukázusi, 17 százalékuk fekete/afroamerikai és 3 százalékuk ázsiai volt. A résztvevők körülbelül 52 százaléka spanyol ajkú volt.

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 24. 07:30
×
×
×
×