eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pesti József/Szoljon.hu

Rusvai Miklós elmondta, milyen vakcinára milyet érdemes kérni harmadiknak

Közel a célvonalhoz a Szputnyik vakcina, de a WHO bólintása még nem jelentené automatikusan az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Rusvai Miklós víruskutató magyarázta el a részleteket az InfoRádióban.

Oroszország szerint sikerült elhárítani az akadályokat, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hamarosan engedélyez a Szputnyik V vakcinát.

Rusvai Miklós víruskutató szerint az, hogy az oltás zöld utat kap az Egészségügyi Világszervezetnél, nem jelenti azt, hogy az uniós gyógyszerügynökség is így dönt.

"A WHO nagy valószínűséggel engedélyezni fogja, a folyamat ott tart, hogy ebben már lehet bízni, de ez nem jelent semmit abban a vonatkozásban, hogy utána más országok, szervezetek is feltétlenül engedélyezni fogják. A Sinopharm vakcina WHO-engedélye is már több hónapos, az EU és az Európai Gyógyszerügynökség mégsem fogadja el" - ecsetelte a szakember.

Hogy min múlnak a továbbiak, arról azt mondta,

az oroszoknak kell "meggyőzniük" a döntnököket arról, hogy a vakcinájuk hatékony és biztonságos.

Az országok közötti utazás miatt kulcsfontosságú probléma - a keleti vakcinákra harmadik oltásként adott nyugati vakcina nyugati elfogadhatósága - mellett orvosi kérdéseket is felvet az, hogy adható-e a Szputnyikra más vakcina harmadikként, de Rusvai Miklós szerint ez nem kérdés.

"Ha valaki Szputnyik vakcinát kapott, és hat hónap eltelt a második oltás óta, amint minden más oltásnál, itt is javaslom a harmadik oltás felvételét. Én Pfizert kaptam, és a harmadik oltás pártján állok, de a jelenlegi tudás szerint

a szputnyikosoknak is ajánlható más vakcina harmadikként"

- tette hozzá a víruskutató. Szerinte főleg a társbetegségektől sújtottaknak és az időseknek kellene beadatni a harmadik oltást.

Beszélt még arról is, hogy Merkely Béla egyetemi rektorral szemben ő úgy látja, a várandós anyukák és a fiatalok is jobban teszik, ha kérik a harmadik oltást, kismamák közül több oltatlan is a koronavírus áldozatává vált korábban, ugyanígy kórházba is többen kerültek közülük oltatlanul, és e miatti császármetszésekre is sor került.

Hogy miért kell egyáltalán a harmadik oltás, arra úgy válaszolt: "nem érdemes kockáztatni", még akkor sem, ha nincs hosszú távú tapasztalat a vakcinák mögött. Azt elismerte, a vakcinák "korlátlan védelmet biztosan nem adnak", de

amíg valaki át nem esik a fertőzésen, érdemes 6-10 havonta oltatnia magát.

Szakemberként egyébként a "heterológ vakcinázás híve", Rusvai Miklós a két Pfizer oltás után Janssent kért harmadikként (mRNS-re vektort), és szerinte aki például Sinopharmmal vagy Szputnyikkal van beoltva, Pfizert vagy Modernát érdemes kérnie emlékeztető oltásnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×