eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Youtube

Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét Izraelben

Az egyéves lánygyermekek fejük hátsó részénél voltak összenőve, Beér-Sevában műtötték meg őket

Tizenkét órán tartott az operáció a múlt héten Izraelben, melynek keretében izraeli és nemzetközi szakemberek tucatjai választották szét a két lány koponyáját. A műtét során mindkettejüknél fejbőrátültetést is végeztek. A meg nem nevezett gyermekek, akik egy év után most először láthatták egymást szemtől szemben, a híradások szerint jól vannak. Eldad Silberstein, a műtétet végző Soroka Medical Centre plasztikai sebészeti részlegének vezetője úgy nyilatkozott, támogatás nélkül lélegeznek és esznek is, írja a BBC.

Kevés az ilyen műtét

Hasonló műtétre eddig világszerte mindössze húsz alkalommal kerül sor,

Izraelben pedig először végezték el a beavatkozást.

Már az operáció előtt hónapokkal, felfújható szilikonballonokat ültettek be a gyermekek bőre alá, melyeket folyamatosan töltöttek levegővel, hogy bőrük táguljon. Az így keletkezett bőrszövettel fedték be aztán koponyájukat az elválasztó műtét végeztével. Az előkészületek közben 3D-s digitális modellt is készítettek a csecsemőkről. Mickey Gideon, a Soroka vezető idegsebésze azt nyilatkozta, legnagyobb örömükre minden rendben haladt a műtőben. A tavaly augusztusban született lányok a várakozások szerint teljes életet élhetnek majd.

Magyar bravúr is ismert

Hasonló bravúrt nemrég magyar szakemberek is végrehajtottak: a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 33 fős orvos és egészségügyi csapata egy bangladesi sziámi ikerpár, Rabeja és Rukaja koponyáinak szétválasztását végezték el 2019 augusztusában. A két lány agyait és koponyáit 30 órás műtét keretében tudták kettéválasztani, ennek során kétszer teljes vércserét is kellett alkalmazniuk az erős vérzések miatt.

A műtétsorozat főkoordinátora Pataki Gergely plasztikai sebész volt.

A műtétsorozat három etapból állt:

az elsőben a közös agyi fő szállítóérszakaszt választotta ketté Hudák István Dakkában, majd 44 plasztikai beavatkozás történt magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése után Budapesten, Pataki Gergely vezetésével, végül Csókay András vezetésével a Cselekvés Alapítvány önkéntes csapata a több szakmát igénylő végső szétválasztást Dakkában végezte el. A műtét számos magyar innováció segítségével vált lehetővé.

Hosszú a rehabilitáció

Rabeja már egy hónappal a műtét után felültethető állapotú volt, azonban Rukaja bevérzéssel, hasnyálmirigy-gyulladással és tüdőgyulladással is meg kellett, hogy birkózzon. Az ikrek rehabilitációja mindenképpen több éves folyamat.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×