INFORÁDIÓ
2021. július 27. kedd
Liliána, Olga

koronavírus

diabétesz

cukorbetegség

Mindenhova befészkeli magát: egy alattomos népbetegség is lehet a koronavírus szövődménye

Mindenhova befészkeli magát: egy alattomos népbetegség is lehet a koronavírus szövődménye

Infostart

Bár a legtöbben problémamentesen felépülnek az új koronavírusból, egy friss kutatás bebizonyította, hogy cukorbetegséghez vezethet a fertőzés.

Úgy tűnik, hogy a koronavírus azokat a sejteket is megtámadja és elpusztítja, amelyek a diabétesz kialakulását akadályozzák meg: ezzel az ismerettel felvértezve a kutatók most a megelőzés módját keresik.

"Korábbi laboratóriumi vizsgálatok azt sugallják, hogy a koronavírus képes megfertőzni az emberi bétasejteket. Azt is kimutatták, hogy a veszélyes vírus képes szaporodni ezekben az inzulintermelő béta-sejtekben, hogy több másolatot készítsen magából, és átterjedjen más sejtekre" – idézi az ABC News cikke Francis Collins, a National Institutes of Health igazgatójának egy nemrégiben megjelent blogbejegyzését.

Ezekhez most a Stanford Egyetem a Weill Cornell Medicine-nel közös kutatásai társultak: koronavírusban elhunyt betegek boncolásának során azt állapították meg, hogy

az új koronavírus nemcsak hogy meg tudja fertőzni a hasnyálmirigy bétasejtjeit, de csökkenteni tudja az inzulinszekréciót és egyes típusú cukorbetegséget alakít ki ezáltal.

"A vírus elpusztítja a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeit. Ez csökkenti az inzulinszintet, ami aztán közvetlenül magas cukorszinthez és egyes típusú cukorbetegséghez vezet" – mondta Jennifer Ashton, az ABC News orvosszakértője. Ezek a sejtek kifejezetten nagy veszélyben vannak, mivel olyan receptorokkal rendelkeznek, amelyek könnyen kapcsolódnak a koronavírushoz. Ha sikeresen tá,adja meg őket a patogén, alacsonyabb inzulintartalmú sejtekké alakulnak át. Ez arra is bizonyíték, hogy a SARS-Cov:2 képes megváltoztatni egy sejt jellegét.

Szerencsére bizonyos gyógyszerek, úgy tűnik, képesek ezt a folyamatot megakadályozni, de hatásuk bizonyításához még szükség van megfelelően nagy mintán végzett klinikai kutatásokra. A vírus ugyanakkor olyan módon károsíthatja a hasnyálmirigyet és alakíthat ki cukorbetegséget, amit nagyon nehéz gyógyszerrel visszafordítani. A sejtek pusztulása miatt lehetséges az is, hogy a betegeknek inzulinra lesz szükségük jóval azt követően is, hogy a koronavírust legyőzték. Collins szerint további vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogyan jut el a SARS-CoV-2 a hasnyálmirigybe, és milyen szerepet játszhat az immunrendszer a keletkező károsodásban.

A kutatók kiemelik, hogy a fertőzöttek esetében

figyelni kell a cukorbetegség kialakulásának lehetőségére.

Jennifer Ashton szerint aki átesett a fertőzésen és diabétesz jeleit mutatja, mindenképp vizsgáltassa ki magát.

  • "Szélsőséges szomjúságról és fokozott vizelésről,
  • akaratlan, jelentős fogyásról vagy
  • fáradékonyságról

beszélhetünk" – mondta el a gyanújelekről. Collins hozzátette: ez is felhívja a figyelmet arra, milyen fontos megelőzni a koronavírus-fertőzést magát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018