INFORÁDIÓ
2022. május 28. szombat
Csanád, Emil

merevlemez

háttértár

kriptovaluta

hdd

digitális

Egy nap alatt annyi merevlemez fogyott, mint amennyi negyed év alatt szokott

Egy nap alatt annyi merevlemez fogyott, mint amennyi negyed év alatt szokott

Infostart

Több mint 120 millió forintos forgalomról számolt be az iPon a HDD eladásokkal kapcsolatban, ez a teljes átlagos napi forgalom háromszorosa, míg a merevlemezek szempontjából ötvenszeres ugrást jelent. A vásárlási láz hátterében valószínűleg egy kriptovaluta áll.

A háttértárak a számítógépek alapvető építőkövei, úgy lehet rájuk tekinteni, mint egy ház esetében a téglákra – fogalmaz Hagymási Balázs, az iPon kommunikációs vezetője. A felhasználók ezt az alkatrészt cserélik a legritkábban, jellemzően inkább csak újabb egységekkel bővítenek, végszükség esetén kerülnek ki a használatból a régi merevlemezek. Éppen ezért a forgalom (eddig) kiszámítható, tervezhető volt.

A HDD árak az elmúlt időszakban stagnáltak, technológiai áttörés nem történt. Mindössze egy dolog változott, ami okozhatja a hirtelen megugró keresletet:

egy tárolóalapú kriptovaluta, a Chia kereskedelme kezdődött meg május első hetében.

Környezettudatos kriptobányászat?

A kriptovaluták bányászatát megreformálni kívánó altcoin, a Chia Network (XCH) mögött a BitTorrent kitalálója, Bram Cohen áll, aki úgy döntött, a nagy energialábnyommal rendelkező PoW (Proof of Work) rendszer helyett a PoST (Proof of Space and Time) megoldást preferálja. A PoW alapú valuták bányászata számítási kapacitásra épül, a PoS ezzel szemben tárhelyigényes és lényegesen kevesebb energiát emészt fel. Az elgondolás alapja tehát az, hogy a lényegesen fenntarthatóbb PoST modell azért is sikeres lehet, mert

a kezdő bányászoktól sem igényel jelentős indulóköltséget, akár a már meglévő tárhely szabad területei is bevethetők.

A relatív alacsony számítási lábnyommal rendelkező PoST modell másik előnye bányászat szempontjából, hogy akár egy NAS (Network Attached Storage, hálózati adattároló) is alkalmas lehet a feladatra, vagy egy Raspberry Pi, amennyiben megfelelő háttértár(ak)hoz csatlakoztatják.

A Chia bányászat jelentős IO (írási és olvasási) műveleteket generál, ezért a végfelhasználói SSD-k kevésbé javasoltak erre a célra, viszont a klasszikus HDD-k, illetve a szerverekbe szánt SSD-k és HDD-k piacát felforgatja a bányászláz. A múlt hét pénteki roham nyomán mára a 8 TB-s és nagyobb merevlemezek elérhetetlenné váltak, az iPon arról számolt be, hogy beszállítói kínálatából teljesen eltűntek ezek a HDD-k. A piac nem volt felkészülve a rohamra, bár szakértők már április közepén előre jelezték a várható fejleményeket. A Chia kereskedelmét május negyedikén kezdték meg, jelenleg ezer dolláros árfolyam környékén mozog, de a kriptovalutákra jellemző erős kilengéseknek köszönhetően ez folyamatosan változik. A kereskedés kezdetén 2000 dollár felett is járó Chia 600 dollár alatti áron is elérhető volt néhány nappal ezelőtt.

A kriptolázra jellemző módon a bányászatra fogékony közösség nem akar lemaradni, ezért Kína után már Európában is több helyen, így

Magyarországon is hiánycikké váltak a nagy méretű merevlemezek

– legalábbis erre az okra vezeti vissza az elmúlt napok történéseit Hagymási Balázs, az iPon kommunikációs vezetője. „A háttértárakat eddig elkerülte az általános alkatrészár emelkedés, a Chia népszerűségének növekedésével viszont számolni kell azzal is, hogy a végfelhasználók után már a szerver- és felhőtárhelyek üzemeltetőinek is meggyűlik majd a baja a digitális kor vadnyugatával.”

A HDD árak nagykereskedelmi árai az elmúlt hét felvásárlási lázának köszönhetően emelkedésnek indultak, átlagosan 20-40 százalékkal kerül most többe egy merevlemez, mint május elején, de nem ritka a kétszeres ár sem.

Ez persze jelenleg elméleti árat takar, mert a nagykereskedők nem tudják kiszolgálni a keresletet.

Nyitókép: Unsplash.com
A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018