eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Oltáshoz készítik elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. február 2-án. Az intézményben folytatódott az egészségügyi dolgozók második oltása.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A tünetmentes fertőzöttek felelnek az új megbetegedések több mint feléért

Az adatok azt sugallják, hogy a vakcinák talán segítenek az ilyen vírusátadások csökkentésében.

Bár egyre több az oltott ember világszerte, a fertőzésszámok is aggasztóan kúsznak fölfelé több országban. A koronavírus elleni küzdelmet akkor nyerhetjük meg könnyebben, ha a beadott oltások nemcsak a súlyos megbetegedések és a halálozások számát szorítják vissza drasztikusan, hanem megakadályozzák a fertőzés átadását. Peter Hotez, a texasi gyermekkórház oltásfejlesztési részlegének társigazgatója szerint ha a tünetmentes átadást is vissza tudják szorítani a vakcinák, az azért jó hír, mert ez kiutat mutathat a pandémiából – írja az NBC.

A fertőzőséggel kapcsolatos hatásokról eddig nincsenek még egzakt adatok, de az első jelek biztatók. A becslések szerint a tünetmentes hordozók okozzák a friss megbetegedések több mint felét, tehát az oltások

a szervezetben jelen levő vírusmennyiség csökkentésével meg tudják állítani a tünetmentes fertőzés jelenségét,

azzal drasztikusan csökkenhet az új megfertőződések száma.

Becky Smith, a Duke Egyetem docense úgy véli, ha a szervezet vírustelítettsége alacsony, az elméletileg megakadályozza azt, hogy az érintett fertőzzön. "Ha teljesen nem is törli el ennek lehetőséget, jelentősen csökkenti" – mondja. Ennek pedig a jelenlegi helyzetben, amikor a korábban globálisan elterjedt törzsnél sokkal fertőzőbb variánsok is keringenek a világban, hatalmas jelentősége lehet. A növekvő fertőzésszámok mellett az országok vezetése minél több ember beoltása mellett érvel, a stratégiában pedig komoly szerepe van az oltástól remélt fertőzésszámot csökkentő hatásnak.

Egyelőre minden jel arra mutat, hogy nem hiába reménykedünk. Izraeli adatok szerint a Pfizer oltása

94 százalékos hatékonysággal csökkenti

a tünetmentes megfertőződések számát, míg a Cambridge Egyetem önálló kutatása úgy találta, hogy egyetlen adag a Pfizer vakcinájából már 75 százalékos sikerességgel fogja vissza az ilyen esetek számát. Utóbbi kutatás még szakértői ellenőrzés előtt áll, 4400 cambridge-i egészségügyi dolgozó januári teszteléseinek eredményét tükrözi.

A Janssen oltása klinikai tesztek szerint 74 százalékos hatékonyságú tünetmentes fertőzések kiküszöbölésében, és a Moderna oltásáról is azt mondják, meg tudja ezt akadályozni, de ezen oltással kapcsolatosan további vizsgálatok szükségesek.

Angela Rasmussen virológus szerint ezek az adatok nagyon biztatók, de további kérdéseket vetnek fel: tudnunk kellene azt is, mennyire széles körű az a védettség, ami a valóságban is tapasztalható. Rasmussen és Saskia Popescu fertőzőbetegség-szakértő a Science magazinban közölt közös cikket arról, miért olyan fontos a tünetmentes fertőzésátadások megelőzése.

Akkor, amikor már magas lesz a társadalom átoltottsága, annak széles körű lesz a hatása is, de amíg az átoltottság alacsony, addig nagyon kell figyelni a tünetmentes fertőzőkre is.

A szakemberek szerint ugyanis kétféle út vezet ki a járványból: az egyik a nyájimmunitás, a másik pedig a terjedés olyan szintre történő visszaszorítása, hogy az a még oltatlan populációt se veszélyeztesse. Ha az oltások tényleg védenek a tünetmentes átadástól, az az utóbbiban segít, de ezzel együtt sem szabad egyik stratégiát sem exkluzívan alkalmazni. Ha az oltás mellett korlátozó intézkedéseket alkalmazunk, azzal úgy visszaszorítható a vírus terjedése, hogy elkezdhetünk visszatérni a pandémia előtti életvitelhez már az előtt, hogy az átoltottság nagyon széles körű lenne.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×