INFORÁDIÓ
2021. április 23. péntek
Béla

pompeji

régészet

olaszország

fotók

galéria

Újabb páratlan leletre bukkantak Pompejiben - galéria

Újabb páratlan leletre bukkantak Pompejiben - galéria

Infostart / MTI

Erotikus jelenetekkel is díszített, gyakorlatilag érintetlen ókori diadalkocsit találtak Pompeji ókori romvárosban Olaszországban. Az antik világ megismerése szempontjából rendkívüli felfedezésről van szó.

A négykerekű, vasból készített, de ón- és bronzdekorációkkal díszített, mineralizálódott fa alkatrészeket és más szerves maradványokat is tartalmazó ceremoniális szekeret egy külvárosi villa, a Pompejitől északra fekvő Civita Giuliana területén ásták ki a földből.

A tájékoztatás szerint a kocsit, amelyen egy vagy két személy részére volt hely, ünnepi alkalmakkor használták a helyi elit tagjai, például parádékon vagy körmeneteken, de lehet, hogy ezen szállították új otthonába a menyasszonyt is.

A már a sokadik szenzációs leletet produkáló ásatási helyszínhez, ahonnét páratlan panoráma nyílik a Földközi-tengerre, illegális kincsvadászok vezették el a régészeket.

A pompeji városfaltól 700 méterre északra fekvő villa néhány éve három ló, köztük egy felszerszámozott állat maradványaival keltett feltűnést, de megtalálták itt egy, a vulkán kitörése elől menekülő uraság és férfiszolgája hamu konzerválta tetemét is.

A diadalkocsit annak az istállónak az előterében ásták ki a földből, ahol annak idején a három lovat is találták. A szekér megtalálását "kivételes felfedezésnek, Olaszországban páratlan, kitűnő állapotban fennmaradt leletnek" nevezte közleményében a Pompeji Régészeti Park.

A szekér úgy maradhatott fenn, hogy a Vezúv 79-es kitörésekor összeomló kocsiszín fala és teteje megóvta a forró hamutól. A lelet túlélte az illegális sírrablók garázdálkodását is, akik alagutat fúrtak ugyan a helyhez, és el is jutottak a méretes kocsihoz, de azt nem rongálták meg.

A szekér 3D-s képe:

Bár hétköznapi használatra, például terményszállításra szánt kocsikat korábban is találtak Pompejiben, ez az első ceremoniális közlekedési eszköz, amely teljes egészében fennmaradt. "Az antik világ megismerése szempontjából rendkívüli felfedezésről van szó" - mondta Massimo Osanna, a régészeti park leköszönő igazgatója.

A Civita Giuliana villát 2017-ben fedezték fel, amikor az illegális ásatások ellen harcoló hatóságok kincsrablók által fúrt illegális alagutakra bukkantak. Két személy ellen, aki a lelőhely feletti házakban laknak, bírósági eljárás folyik, mert több mint 80 méternyi alagutat fúrtak a régészeti lelőhelyhez.

Pompeji újra és újra szenzációs leletekkel ejt ámulatba bennünket, és ez így lesz még sok évig, mert 20 hektárnyi terület vár feltárásra

- mondta a lelettel kapcsolatban Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

Nyitókép: Twitter/Pompeii Sites
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018