eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: David Mark Pixabay

Saját súlyuktól süllyednek nagyvárosaink

A nagyvárosok környékén nagyon nagy a Föld felszínére ható nyomás, ami a területek fokozatos süllyedéséhez vezet.

Egyes nagyvárosok nagyon nagy bajba kerülhetnek, ha a klímaváltozás miatt drámaian kezd el emelkedni a vizek szintje, ugyanis a metropoliszok a bennük található számtalan nagy épület súlya miatt süllyedni kezdtek. Tom Parsons, a United States Geological Survey munkatársa San Francisco környékén kezdett vizsgálódni a jelenséget kutatva, és meglehetősen aggasztó adatok birtokába jutott – írja a Euronews.

Észak-Kalifornia kulturális, gazdasági és pénzügyi központja San Francisco, melyet 7,7 milliónyi ember népesít be. Ahogyan egyre népesebbé vált a város, úgy a tengerszint fölötti magassága 8 centimétert süllyedt. A Millennium Tower, egy mindössze tizenkét éve átadott, luxuslakásokkal teli felhőkarcoló azonban már negyven centiméterrel áll mélyebben, mint amikor megépítették.

Ez a süllyedés pedig nagyon fontos tényezőt jelenthet a bolygónk felmelegedése miatti vízszintemelkedéseknél. Szakértők eddig azzal számoltak, hogy 2050-re

30 centiméterrel emelkedik a vízszint a régióban,

de ha ehhez még a város süllyedését is hozzáadjuk, annak már drasztikus következményei is lehetnek.

Parsons szerint gyakorlatilag lehetetlen kiszámítani egy város súlyát, de tippeket azért ad arra, milyen volumenben gondolkozzunk.

"A város súlyának javát a benne álló épületek és az azokban található tárgyak adják" – mondja. Középületek, garázsok, lakóházak, ipari épületek, raktárak, irodaházak, közlekedési csomópontok és sok más egyéb épület súlyára kell gondolnunk. Ezt követi az emberek súlya – a szakértő szerint egyre többen költöznek vízpartokra, ami tovább rontja a San Franciscóhoz hasonló városok helyzetét.

Ő úgy tippeli, a város súlya 250 millió elefánténak felel meg, azaz nagyjából 1,6 trillió kilogramm.

Ez feltehetően már meggörbíti a litoszférát, a Föld legkülső kőzetburkát, ami süllyedéshez vezet.

A kutató azt mondja, minden nagyvárosban el lehetne végezni hasonló méréseket, és valószínűleg az eredmények ezekben is hasonlók lennének. A süllyedésre a lemeztektonika és a talajvíz kiszivattyúzása is hathat, de még ezzel együtt is nagyon jelentős felismerés az, hogy a városok terjeszkedése hogyan hathat életünkre. A kutatók Parsons felfedezésének ismeretében pontosabban számíthatják ki, hogyan alakulhat át egy adott terület földrajza, és mely területeket veszélyezteti leginkább a vízszint emelkedése.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×