eur:
394.32
usd:
370.28
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár bamlanivimab nevű készítményének első szállítmánya a Hungaropharma X. kerületi telephelyén 2021. január 27-én. Európában elsőként Magyarország alkalmazhatja a gyógyszert, amely egy koronavírus-fertőzésből felgyógyult beteg vérplazmájából, molekuláris technikával készült, úgynevezett monoklonális antitest. Március végéig három ütemben 6200 ampulla érkezik belőle az országba.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Az antitestkoktélok hatását semlegesítik az új variánsok

Nagy reményt jelentettek a készítmények a koronavírus kezelésében, de a frissen megjelent, agresszívan terjedő variánsok ellen semmit sem érnek a legfrissebb vizsgálatok szerint.

A brazil és a dél-afrikai variánsok is képesek semlegesíteni a szerek hatását: mind a Regeneron, mind a GlaxoSmithKline, mind az Eli Lilly készítményei megbuktak egy vagy több variáns elleni alkalmazás terén, írja a The Guardian.

Nick Cammack, a Wellcome elnevezésű koronavírus-terápia akcelerátor vezetője szerint az antitestkoktélok fejlett szerek, melyek emberi fehérvérsejt klónozásával készülnek, és az immunrendszer működését képesek utánozni. Nagyon biztonságosak, célzottan hatnak a vírus ellen, és korai alkalmazás esetén képesek megfékezni a betegséget.

"Amikor az új vírustörzsek karácsony környékén megjelentek, megkezdődtek a kihívások. A tüskefehérje mutációi egyszerűen ellehetetlenítették a szerek alkalmazását" - mondja Cammack.

"A legnagyobb reményt adó antitestkoktél-terápiák, amelyek a legnagyobb reményt adó koronavírus-terápiák is voltak egyben, elvesztek a dél-afrikai és a brazil variáns megjelenése miatt - és velük odaveszett a beléjük vetett reményünk is"

- fogalmazott.

A GlaxoSmithKline készítménye ugyan működik a brazil és a dél-afrikai variánssal szemben, a brit törzs viszont ezt is hatástalanítja. A gyors mutációból kiindulva azonban Cammack azt valószínűsíti, hamarosan nem lesz hatásos szer egyetlen új variánsra sem. A kutatók éppen ezért most azt vizsgálják, melyek a vírus azon részei, amelyek nem hajlamosak a változásra.

"Egyértelmű, hogy lesznek új variánsok: tömeges szekvenálásra van szükségünk a világ minden táján, hogy azonnal felismerhessük a változásokat és megtudhassuk azt is, melyek a mutációk által nem érintett részek, hogy ezeket célozhassuk meg az antitestkoktélokkal" - magyarázza Cammack.

Az antitestkoktélok esetében azért választották a tüskefehérjét, mint megcélzandó területet, mert

a tüskefehérje mutációja kevésbé volt valószínű.

Ez a protein felel ugyanis a test sejtjeihez való kapcsolódásért, esetleges változása pedig azt eredményezheti, hogy kevésbé eredményesen tud azokkal kapcsolódni.

"Ezek után itt állunk egy mutációval, amelynek köszönhetően a vírus jobban tud kapcsolódni a sejtekhez, így az antitestkoktéloknak annyi. Ha őszinte akarok lenni, újra a startmezőn állunk" - summázta a szakértő a helyzetet.

Az antitestkoktélok a régi, globálisan elterjedt verzió ellen hatásosak, Európában is használják azokat, Magyarországon nemrég kezdődött meg terápiás hasznosításuk. Jelenleg is zajlanak egyéb antitestkoktélokkal kapcsolatos gyógyszerkísérletek, a variánsokra reagálva pedig a Regeneron, az Eli Lilly és a GlaxoSmithKline közösen dolgozik tovább egy hatásosabb szer fejlesztésén.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×