INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

maszk

cdc

koronavírus

covid-19

Kombókép különféle szájmaszkokat viselő genovai lakosokról 2020. április 16-án, a koronavírus világjárvány idején. Olaszországban 165 155-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, 21 645-en életüket veszítették.

Viselőjét és a gazdaságot is védi a maszk

Infostart

A gazdaság lehetséges kiesését akár 15 százalékkal, egy billió dollárnyival csökkentheti az, ha maszkot viselünk.

Magyarországon szerdától egyes közterületeken is kötelező a maszkviselés a legfrissebb rendelkezéseknek megfelelően: azt már eddig is tudtuk, hogy a vírus átadását hatékonyan gátolja ez a viselet, most azonban az amerikai járványügyi hivatal, a CDC azzal kapcsolatos állásfoglalást adott közre, hogy a maszkok jelentősége ennél jóval nagyobb. Képesek ugyanis a viselőt jó hatékonysággal megakadályozni abban, hogy a mások által kilélegzett, aeroszolokhoz kapcsolódott vírusrészecskéket belélegezzék.

A CDC alapvetően a textilből varrott maszkok jelentőségét hangsúlyozta a szövegben, kiemelve azt is, hogy a több rétegű, szorosabban szőtt anyagból varrott maszkok jelentik az igazán hatásos védelmet ebből a típusból. Ezek adott esetben a sebészi maszk nyújtotta védettséggel is képesek felvenni a versenyt, ezért használatukat javasolják. Konkrét százalékarányokat nem adtak meg épp arra való tekintettel, hogy a sokféle, otthon készülő vagy a boltokban kapható maszk mindegyike más típusú védelmet tud biztosítani a viselőnek.

A javaslatokat kísérleti eredmények és epidemiológiai megfigyelések alapján készítették el, melyek a CDC értékelése szerint bizonyítják, hogy

a közösségi maszkviselés segít lelassítani a SARS-CoV-2 terjedését.

A maszkok előnye a vírust hordozók kibocsátásának mérsékelésében és a maszkot hordók megfertőződésének alacsonyabb esélyében rejlik. Az egyedi előnyöket növeli, ha a közösségek szintjén is elterjedt a maszkviselés.

A gazdaságra nézve jelentős az a feltételezés, miszerint 15 százalékkal csökkenti a teljes lezárások szükségességét, ezáltal a GDP 5 százalékét menti meg az, hogyha elterjedt a maszkviselés közösségi szinten. Korábban a szervezet még nem volt ennyire elkötelezett a maszkhordás mellett a Market Watch cikke szerint, akkor ugyanis még csak a vírus továbbadási esélyének csökkentését írták fel a mellett szóló érvek közé.

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018