INFORÁDIÓ
2021. február 24. szerda
Mátyás

nyérc

dánia

koronavírus

covid-19

zoonózis

Tizenötmillió nyérc is a koronavírus áldozatává válik

Tizenötmillió nyérc is a koronavírus áldozatává válik

Infostart

A készülő vakcinák hatékonyságának érdekében a világ vezető nyérctenyésztő állama, Dánia 15 millió állatot irt ki.

A koronavírus egy mutációja, amely nyércekben van jelen, 12 embert fertőzött meg zoonózis útján Dániában – írja a The Guardian. A nyércek közegészségügyi veszélyt jelentenek, ezért az északi országban azt a döntést hozták, hogy végeznek a szőrmeipar miatt, farmokon tenyésztett nyercállomány minden tagjával. Mette Frederiksen dán miniszterelnök a bejelentést követően arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy félelmeik szerint a mutáció esetleg veszélybe sodorhatja a készülőben levő védőoltások hatékonyságát.

A teljes dániai nyércállomány felszámolásának folyamatába a rendőrséget és a hadsereget is bevonják. Az elmúlt hetekben már a tenyésztők és a hatóságok is megkezdték az állomány ritkítását a Covid-19-re való tekintettel. A Reuters információi szerint az ország északi részének 783 fertőzöttjének fele nyércfarmokról eredeztethetően kapta el a koronavírust. Az ország 1100 nyércfarmjából legalább 200-ban ott van a betegség. A farmokon a becslések szerint legalább 15 millió nyérc él, de a szám akár 17 millióra is rúghat.

Magnus Ljung finn szőrmeárverés-szervező sokkolónak nevezte a bejelentést,

az állatok értékét 126-144 milliárd forint közti összegnek megfelelő euróra tette.

Ismeretei szerint Hollandiában, Spanyolországban és Svédországban is voltak hasonló esetek, amikor a nyércekről emberekre terjedt a betegség, de ott sikerült az ellenőrzés alá vonni, ezért a nyércirtás teljesen váratlanul érte őt is.

Birgitte Damm állatorvos, egy dán állatvédelmi szervezet képviselője szerint a nyérctenyésztés intézményének kellene véget vetni, a tenyésztők átképzése mellett.

Nyitókép: jandenouden
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018