INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

jakab ferenc

koronavírus

mta

A kormany.hu által 2020. május 14-én közreadott fotó a Jakab Ferenc professzor, a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetője által irányított, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában folyó virológiai kutatómunkát mutatja be.

Jakab Ferenc virológus: a koronavírus után új járványok jönnek – videó

Infostart

Három összetevőt is felsorol, ami ennek a melegágya már most. Az MTA számos tudományos videót közzétett a Magyar Tudomány Ünnepe kapcsán arról, hogy mire számíthat az emberiség, ha mindent úgy csinál, mint eddig.

A koronavírus titkai, járvány a frontvonalból, ígéretes hatóanyagjelöltek – videóra kerültek a Magyar Tudomány Ünnepe első előadásai, ezt adta hírül pénteken a Magyar Tudományos Akadémia.

A közleményből kiderül, hogy a koronavírus "nem elég", Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője szerint "további járványok jönnek". Az ő előadásában arra figyelmeztet, hogy

  • a klímaváltozással,
  • az emberi civilizáció terjeszkedésével,
  • a globális személy- és áruforgalommal

egyre több kórokozó terjedhet át állatról emberre.

A kutató bízik benne, hogy jövő év elejére megérkezhet Magyarországra a koronavírus-vakcina.

Tüdőgyógyász, epidemiológus, mikrobiológus, gyerekgyógyász és társadalomtudós – kutatónők, akik valóban a frontvonalban találkoznak a koronavírus-járvánnyal, és megosztják tapasztalataikat az érdeklődőkkel. Meddig fertőz egy olyan beteg, akinek pozitív a tesztje? Hogyan rombolja a szervezetet a koronavírus, és mit tesznek ez ellen a klinikusok? Hol van a legnagyobb esélyünk megfertőződni?

Íme az előadások és a kerekasztal-beszélgetések felvétele:

Ha nem lenne halálos fenyegetés, ámulattal szemlélhetnénk a koronavírus elegáns molekuláris fegyverzetét, mellyel képes szétzilálni sejtjeink membránját, és bejuttatni örökítőanyagát. Ugyanakkor e fegyverzet minél alaposabb ismerete – ahogy a történelmi háborúkban is – hozzásegíthet a győzelemhez. Erről szólt az MTA Kémiai Osztályának konferenciája, mely, ha bővelkedik is technikai részletekben, a modern számítógépes modellek segétségével igen képszerűen mutatja be, pontosan mi is a koronavírus hatékonyságának titka. Az előadók számos vizsgálat alatt álló vírusellenes hatóanyagot is bemutatnak.

Az MTA YouTube-csatornája ITT érhető el.

A Magyar Tudomány Ünnepe teljes programja ITT.

EZ pedig az MTA Facebook-oldala.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018