eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: pixabay

Koronavírusos csecsemők: ritka, de megtörténhet

A terhesség ideje alatt vagy szülés közben a koronavírus-fertőzött újszülöttek mindössze 30 százaléka kapta el a vírust, a többiek megbetegedéséért a kórházban töltött időszak a felelős.

Meglehetősen ritka, hogy egy újszülöttnek koronavírus-fertőzése legyen: francia orvosok most 176 csecsemő bevonásával készítettek tanulmányt, melyben olyan gyerekek adatait elemezték, akik legalább egy pozitív PCR-tesztet produkáltak, vagy vérükből antitesteket mutattak ki. A megfertőződött újszülöttek harminc százaléka kapta el pozitív édesanyjától a betegséget a terhesség vagy a szülés ideje alatt, a fennmaradó hetven százalék pedig a kórházi napok alatt, amikor is az anya, a kórházi személyzet, a többi beteg, a saját és másokhoz érkező látogatók is rizikófaktort jelentettek.

Daniele De Luca, a párizsi Antoine Béclère kórház újszülött- és csecsemőosztályának vezetőjének a Guardianben idézett nyilatkozata szerint még ha ritkaságszámba is mennek ezek az esetek, az orvosoknak fontos tisztában lenniük azzal, hogy az újszülöttek is megfertőződhetnek a koronavírussal.

"A pandémia kezdetén sokan úgy vélték, a betegség nem fertőz meg csecsemőket. A valóságban ez ritkán, de mégis megtörténhet"

- mondta.

A megfertőződött újszülöttek fele tünetmentes volt. A tünetes csecsemők

  • 62 százalékának tüdőröntgenje mutatott eltérést,
  • 52 százaléknek légzési problémái voltak,
  • 44 százalék lázas volt,
  • 36 százaléknál pedig táplálási nehézségek, hasmenés és hányás léptek fel.

18 százalék idegrendszeri tünetek produkált, letargiától kezdve ingerlékenységen át izomtónus-eltérésig, mely feszesség vagy lazaság formájában egyaránt megmutatkozott. De Luca szerint kevés csecsemőnek volt súlyos az állapota, és majdnem mind felgyógyultak. Három csecsemő halt meg a vizsgált esetekben szereplők közül, mindannyian koronavíruson kívül eső okból.

Az orvosok a szoptatás, valamint szoros kontaktus vonatkozásában megállapították, hogy az nem jelent rizikót a gyermekre nézve még koronavírusos anya esetében sem, ha szoptatja, viszont azok a babák, akiket nem szeparáltak édesanyjuktól, ötször akkora eséllyel kapták el a betegséget tőle az első napokban. De Luca javaslata szerint a fertőző édesanya esetleg megfontolhatja, hogy az első napokban inkább fejjen és más adja anyatejét gyermekének, de minden esetben extra figyelmet igényel esetében az alapos kézmosás és a fertőtlenítés. A Brit Perinatális Orvostudományi Szövetség elnöke, Helen Mactier ugyanakkor úgy nyilatkozott: nem látja indokoltnak koronavírusos anya és gyermeke elválasztását, ha az újszülöttnek nincs szüksége perinatális intenzív osztályon történő kezelésre.

Nem mindenhol ez a gyakorlat ugyanakkor még Európában sem: a Másállapotot a szülészetben mozgalom Facebook-oldalán számol be arról a romániai gyakorlatról, miszerint a frissen szült anyáktól gyermekeiket szeparálják arra az időre, amíg meg nem érkezik PCR-tesztjük eredménye, amelynek pozitivitása esetén két hétig nem láthatják újszülöttjüket.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×