eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

"Kettős védelmet" nyújthat egy ígéretes vakcinajelölt

Az eredmények nagy reményekkel kecsegtetnek, de vannak még kérdőjelek.

Kettős védelmet" biztosíthat a koronavírussal szemben az Oxfordi Egyetem kutatói által kifejlesztett vakcinajelölt a korai fázisban lévő klinikai vizsgálatok eredményei alapján.

A The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása által idézett forrás szerint a beoltott önkéntesektől származó vérminták elemzéséből kiderült, hogy az oltóanyagjelölt egyrészt antitestek, másrészt úgynevezett gyilkos T-sejtek - ezek felismerik és elpusztítják az abnormális vagy fertőzött sejteket - termelésére ösztönzi a szervezetet.

Ezek együttes jelenléte "kettős védelmet" biztosít a Covid-19 ellen.

Az eredmények nagy reményekkel kecsegtetnek, ugyanis korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy az ellenanyagok mindössze néhány hónapon belül kiürülhetnek a szervezetből, míg a T-sejtek évekig is a vérkeringésben maradhatnak.

A forrás szerint noha az eredmények "rendkívül ígéretesek", egyelőre nem bizonyított, hogy a vakcinajelölt hosszú távú immunitást biztosít a koronavírussal szemben. Mint fogalmazott: "egyelőre annyit tudunk, hogy az oxfordi vakcina két dolgot is lefed egyszerre: stimulálja a T-sejtek termelődését és az ellenanyagválaszt. Ennek a kettőnek a kombinációja fog remélhetőleg védettséget nyújtani az embereknek.

Ez eddig jó hír. Fontos pillanat. Ugyanakkor még hosszú út áll előttünk".

A The Lancet című orvosi folyóirat megerősítette, hogy a jövő héten fogja publikálni a még korai fázisban lévő klinikai vizsgálatok adatait.

Az egyetem Jenner Intézetében készülő ChAdOx1 nCoV-19 nevű vakcina a csimpánzoknál fertőzést okozó közönséges nátha legyengített változatára, valamint a SARS-CoV-2 tüskeszerű fehérjéjének genetikai anyagára épül.

Az illetékesek szerint ha a fejlesztés megfelelő ütemben halad, akkor a vakcina nagyjából szeptemberben válna széles körben elérhetővé.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×