eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról (sárga). A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: MTI/EPA/NIAID/NIH

Tesztelik az ibuprofént is a koronavírusos betegek kezelése során

Két londoni kórházban fogják vizsgálni a hatóanyag eredményességét – de nem abban az összetételben használják, mint amilyenben a patikai gyógyszerekben megtalálható, vagyis nem érdemes ezért ibuprofént vásárolnia a lakosságnak.

A londoni Guy’s és St Thomas’ kórházak, valamint a King’s College szakembereiből álló kutatócsoport véleménye szerint az ibuprofént ezt tartalmazó gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszerek segíthetnek a légzési nehézségeken.

Azt remélik, hogy ezzel a költséghatékony kezelési módszerrel meg tudják előzni, hogy a betegek gépi lélegeztetésre szoruljanak – írta a BBC. A „Liberate” nevű teszt során a kísérletben részt vevő, egyelőre nem ismert számú beteg fele ibuprofént is kap a szokásos gyógyszerek mellé. A vizsgálat során sajátos összetételű ibuprofént fognak használni, nem pedig a gyógyszer megszokott, patikában is kapható formáját. Néhányan egy ideje már szedik is a gyógyszer lipid változatát olyan betegségek kezelésére, mint például az ízületi gyulladás.

A témában elvégzett állatkísérletek azt mutatják, hogy a koronavírus egyik legsúlyosabb szövődménye, az akut légzési nehézség kezelhető ibuprofén használatával. Mitul Mehta professzor, a londoni King’s College kutatócsoport egyik tagja kifejtette: „Elengedhetetlen a tesztelés ahhoz, hogy bizonyítani tudjuk feltevéseinket.”

A világjárvány korai szakaszában felütötték a fejüket olyan híresztelések, amelyek szerint az ibuprofén árthat az enyhe tüneteket produkáló koronavírus-betegeknek. Az aggodalom tovább fokozódott, amikor Oliver Veran, francia egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek – például az ibuprofén – szedése súlyosbíthatja a fertőzést, és azt javasolta a betegeknek, hogy helyette szedjenek inkább paracetamolt.

A Commission on Human Medicine nevű bizottság által készített felülvizsgálat viszont hamar megállapította, hogy a paracetamolhoz hasonlóan, az ibuprofén is biztonságosan alkalmazható a koronavírus tüneteinek enyhítésére. Mind a két gyógyszer csökkentheti a lázat és segíthet az influenzaszerű tünetek kezelésében.

Enyhe koronavírusos tünetek esetén az NHS azt tanácsolja, hogy a betegek előbb a paracetamolt próbálják ki, mivel ez a gyógyszer kevesebb mellékhatással rendelkezik, mint az ibuprofén, így biztonságosabb választás a többség számára. Gyomorfekélyben szenvedők például nem szedhetnek ibuprofént.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×