eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványa megfékezésének érdekében fertőtlenítik a szavazófülkéket a Párizs melletti Neuilly-sur-Seine-ben a francia önkormányzati választások első fordulójának előestéjén, 2020. március 14-én.
Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena

Immunológus: ez a koronavírus ugyanígy nem tér vissza még egyszer

Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja az InfoRÁdió Aréna című műsorában azonban jelezte, nagyon keveset tudunk még a kórokozóról.

A koronavírus az emberek nagy többségénél nem okoz betegséget, az ő szervezetük szinte tünetmentesen küzd meg a kórokozóval - mondta el Kacskovics Imre immunológus az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Most már látjuk, hogy a fertőzöttek 80 százaléka nem lesz beteg, a legkisebb tüneteket sem mutatja, vagy épp másmilyen tünetek jelentkeznek nála.

Beteg az, aki úgy érzi magát vagy tüneteket is mutat. Ez a fertőzöttek 20 százaléka."

A számok szerinte ma nagyon pontatlanok, nem lehet tudni, hányan fertőződnek meg, egy-másfél év múlva lehet elemezni, megállapítani, hogy az emberek hány százaléka fertőződött meg.

Az ELTE Természettudományi Karának dékánja azonban jelezte, a szakemberek azt egyelőre nem tudják megmondani, másoknál miért eredményez súlyos betegséget a vírus.

"Lehet azt mondani, hogy a kisgyerekek tüdeje kevésbé elhasznált, de a valóság az, hogy nem tudjuk. Számtalan kórokozóval kapcsolódunk életünk során, lehet ez egy különbség az életkor előrehaladtával" - mondta.

Szakmai válasz arra sincs, mikor jelentkeznek a tünetek, van, akinél 2-3, van, akinél 14 nap.

"Fogadjuk el azt, hogy a tünetmentesek is fertőzhetnek, ezért kell betartani, hogy aki teheti, ne mozduljon ki otthonról, hisz nem tudni, ki mikor és hogyan adhatja át vagy kaphatja meg a betegséget" - tette hozzá.

Az emberi szervezetet tekintve azért nagyon optimista.

"Ha az immunválaszunk kialakul, semlegesíteni tudja a kórokozókat, az immunmemóriánk a későbbiekben is megvéd minket. Nagyon kevés kevés betegség van, amellyel szemben az immunrendszer nem elég hatékony, de ilyen például a malária, a fertőzés vissza-visszajön. Az influenza is minden évben picit más, mutációk vannak, ezért a korábbi vírusra kifejlődött immunválasz nem véd meg. Ha tehát újra ugyanaz a vírus jön, nem alakul ki betegség vagy jóval enyhébb lefolyású lesz" - ecsetelte az immunológus.

A védőoltások - mint folytatta - ezt a rendszert "használják ki".

Aláhúzta: a jelenlegi tudás alapján aki leküzdi ezt a vírust, védetté válik az újabb fertőzésekkel szemben.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×