eur:
390.57
usd:
368.67
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Világűr, 2018. szeptember 26.A Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő német Alexander Gerst űrhajós Flickr-oldala által 2018. szeptember 26-án közreadott kép a Trami névre keresztelt szupertájfunról szeptember 25-én. Az ötös erősségű trópusi ciklon várhatóan szeptember 30-án éri el Japán és Tajvan térségét. (MTI/EPA/ESA/NASA/Alexander Gerst)
Nyitókép: MTI/EPA/ESA/NASA/Alexander Gerst

Hatalmas mérföldkőhöz érkezett az amerikai űrhajózás

Vasárnap sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson pénteken pedig visszatért a Földre a SpaceX Dragon űrhajója, amelyet Elon Musk vállalata emberes űrutazásra fejlesztett ki.

„Hatalmas mérföldkő az amerikai űrhajózásban” – értékelte az akciót Zsombok Gábor, a Galileo Webcast szakkommentátora. Mint mondta: az amerikai űrrepülőgépek 2011-es „nyugdíjba vonulása” óta először csatlakozott olyan Egyesült Államokbeli jármű az űrállomáshoz, melynek feladata emberek szállítása lesz.

A NASA ezt a feladatot magánvállalatoknak – a Boeingenek és a SpaceX-nek – szervezte ki, az állami űrhajót, az Oriont pedig távolabbi, Hold-körüli műveletekre tervezik. Az űrállomásra szánt járművek hét személyesek, de négy fő utaztatását tervezik velük, a maradék helyeken csomagokat vinnének. A Nemzetközi Űrállomás személyzetének és az amerikai delegáltak számát így eggyel növelnék.

A szakértő kiemelte:

a két cég közötti verseny megszünteti azokat a hátrányokat, amelyek a szállítási monopóliummal jártak.

2011. után ugyanis az űrállomásra kizárólag az orosz Szojuz űrhajókkal lehetett feljutni, ahol folyamatosan drágult az ülések ára, 30 millió dollárról 82 millió dollárra. A megbízhatóságot és a biztonságot is elősegíti a két vállalat működése, hiszen így, ha valami gond adódik az egyikük űrhajóflottájával, a másik cég el tudja látni a Nemzetközi Űrállomást.

Most egy bábút küldtek fel az űrállomásra. Mindkét vállalatnak kell még további teszteket végeznie,

leghamarabb július-augusztusban kerülhet sor emberes repülésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Ázsiában felemás hangulatban telt hétfőn reggel a kereskedés, ezt követően Európában 1% körüli esés alakult ki a vezető tőzsdéken, miután ismételten baljós adatok érkeztek a német gazdaságból. Amerikában viszont az enyhe kezdeti mínuszok után mindhárom vezető index pluszba lendült zárásra, noha a 10 éves amerikai kötvényhozam 4,5% fölé ugrott, ahol utoljára 16 évvel ezelőtt járt. A befektetőket a jelek szerint az sem nyugtalanítja, hogy nem tudni, hova fut ki a kormányzati leállással fenyegető helyzet, ami miatt a Moody's is figyelmeztetést adott ki. A múlt heti esést követően kisebb pluszban nyitotta a napot a magyar tőzsde és emelkedéssel próbálkozik az OTP is, a lendület azonban a nyitást követően hamar elfogyott, a bank papírjai pedig közel 2 hónapja látott mélypontra estek. Ezt követően azonban ismét pluszban van az OTP.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×