eur:
394.96
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Világűr, 2018. szeptember 26.A Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő német Alexander Gerst űrhajós Flickr-oldala által 2018. szeptember 26-án közreadott kép a Trami névre keresztelt szupertájfunról szeptember 25-én. Az ötös erősségű trópusi ciklon várhatóan szeptember 30-án éri el Japán és Tajvan térségét. (MTI/EPA/ESA/NASA/Alexander Gerst)
Nyitókép: MTI/EPA/ESA/NASA/Alexander Gerst

Hatalmas mérföldkőhöz érkezett az amerikai űrhajózás

Vasárnap sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson pénteken pedig visszatért a Földre a SpaceX Dragon űrhajója, amelyet Elon Musk vállalata emberes űrutazásra fejlesztett ki.

„Hatalmas mérföldkő az amerikai űrhajózásban” – értékelte az akciót Zsombok Gábor, a Galileo Webcast szakkommentátora. Mint mondta: az amerikai űrrepülőgépek 2011-es „nyugdíjba vonulása” óta először csatlakozott olyan Egyesült Államokbeli jármű az űrállomáshoz, melynek feladata emberek szállítása lesz.

A NASA ezt a feladatot magánvállalatoknak – a Boeingenek és a SpaceX-nek – szervezte ki, az állami űrhajót, az Oriont pedig távolabbi, Hold-körüli műveletekre tervezik. Az űrállomásra szánt járművek hét személyesek, de négy fő utaztatását tervezik velük, a maradék helyeken csomagokat vinnének. A Nemzetközi Űrállomás személyzetének és az amerikai delegáltak számát így eggyel növelnék.

A szakértő kiemelte:

a két cég közötti verseny megszünteti azokat a hátrányokat, amelyek a szállítási monopóliummal jártak.

2011. után ugyanis az űrállomásra kizárólag az orosz Szojuz űrhajókkal lehetett feljutni, ahol folyamatosan drágult az ülések ára, 30 millió dollárról 82 millió dollárra. A megbízhatóságot és a biztonságot is elősegíti a két vállalat működése, hiszen így, ha valami gond adódik az egyikük űrhajóflottájával, a másik cég el tudja látni a Nemzetközi Űrállomást.

Most egy bábút küldtek fel az űrállomásra. Mindkét vállalatnak kell még további teszteket végeznie,

leghamarabb július-augusztusban kerülhet sor emberes repülésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×