INFORÁDIÓ 
2020. április 8. szerda
Dénes

space x

boeing

űrrepülés

nemzetközi űrállomás

Világűr, 2018. szeptember 26.A Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő német Alexander Gerst űrhajós Flickr-oldala által 2018. szeptember 26-án közreadott kép a Trami névre keresztelt szupertájfunról szeptember 25-én. Az ötös erősségű trópusi ciklon várhatóan szeptember 30-án éri el Japán és Tajvan térségét. (MTI/EPA/ESA/NASA/Alexander Gerst)

Hatalmas mérföldkőhöz érkezett az amerikai űrhajózás

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Vasárnap sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson pénteken pedig visszatért a Földre a SpaceX Dragon űrhajója, amelyet Elon Musk vállalata emberes űrutazásra fejlesztett ki.

„Hatalmas mérföldkő az amerikai űrhajózásban” – értékelte az akciót Zsombok Gábor, a Galileo Webcast szakkommentátora. Mint mondta: az amerikai űrrepülőgépek 2011-es „nyugdíjba vonulása” óta először csatlakozott olyan Egyesült Államokbeli jármű az űrállomáshoz, melynek feladata emberek szállítása lesz.

A NASA ezt a feladatot magánvállalatoknak – a Boeingenek és a SpaceX-nek – szervezte ki, az állami űrhajót, az Oriont pedig távolabbi, Hold-körüli műveletekre tervezik. Az űrállomásra szánt járművek hét személyesek, de négy fő utaztatását tervezik velük, a maradék helyeken csomagokat vinnének. A Nemzetközi Űrállomás személyzetének és az amerikai delegáltak számát így eggyel növelnék.

A szakértő kiemelte:

a két cég közötti verseny megszünteti azokat a hátrányokat, amelyek a szállítási monopóliummal jártak.

2011. után ugyanis az űrállomásra kizárólag az orosz Szojuz űrhajókkal lehetett feljutni, ahol folyamatosan drágult az ülések ára, 30 millió dollárról 82 millió dollárra. A megbízhatóságot és a biztonságot is elősegíti a két vállalat működése, hiszen így, ha valami gond adódik az egyikük űrhajóflottájával, a másik cég el tudja látni a Nemzetközi Űrállomást.

Most egy bábút küldtek fel az űrállomásra. Mindkét vállalatnak kell még további teszteket végeznie,

leghamarabb július-augusztusban kerülhet sor emberes repülésre.

Nyitókép: MTI/EPA/ESA/NASA/Alexander Gerst

Kapcsolódó hang

Hatalmas mérföldkőhöz érkezett az amerikai űrhajózás
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018