eur:
394.5
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Világűr, 2018. szeptember 26.A Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő német Alexander Gerst űrhajós Flickr-oldala által 2018. szeptember 26-án közreadott kép a Trami névre keresztelt szupertájfunról szeptember 25-én. Az ötös erősségű trópusi ciklon várhatóan szeptember 30-án éri el Japán és Tajvan térségét. (MTI/EPA/ESA/NASA/Alexander Gerst)
Nyitókép: MTI/EPA/ESA/NASA/Alexander Gerst

Hatalmas mérföldkőhöz érkezett az amerikai űrhajózás

Vasárnap sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson pénteken pedig visszatért a Földre a SpaceX Dragon űrhajója, amelyet Elon Musk vállalata emberes űrutazásra fejlesztett ki.

„Hatalmas mérföldkő az amerikai űrhajózásban” – értékelte az akciót Zsombok Gábor, a Galileo Webcast szakkommentátora. Mint mondta: az amerikai űrrepülőgépek 2011-es „nyugdíjba vonulása” óta először csatlakozott olyan Egyesült Államokbeli jármű az űrállomáshoz, melynek feladata emberek szállítása lesz.

A NASA ezt a feladatot magánvállalatoknak – a Boeingenek és a SpaceX-nek – szervezte ki, az állami űrhajót, az Oriont pedig távolabbi, Hold-körüli műveletekre tervezik. Az űrállomásra szánt járművek hét személyesek, de négy fő utaztatását tervezik velük, a maradék helyeken csomagokat vinnének. A Nemzetközi Űrállomás személyzetének és az amerikai delegáltak számát így eggyel növelnék.

A szakértő kiemelte:

a két cég közötti verseny megszünteti azokat a hátrányokat, amelyek a szállítási monopóliummal jártak.

2011. után ugyanis az űrállomásra kizárólag az orosz Szojuz űrhajókkal lehetett feljutni, ahol folyamatosan drágult az ülések ára, 30 millió dollárról 82 millió dollárra. A megbízhatóságot és a biztonságot is elősegíti a két vállalat működése, hiszen így, ha valami gond adódik az egyikük űrhajóflottájával, a másik cég el tudja látni a Nemzetközi Űrállomást.

Most egy bábút küldtek fel az űrállomásra. Mindkét vállalatnak kell még további teszteket végeznie,

leghamarabb július-augusztusban kerülhet sor emberes repülésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×