eur:
392.51
usd:
366.12
bux:
66839.2
2024. április 26. péntek Ervin

Magyar kutatók tudhatnak meg többet a figyelemhiányos hiperaktivitásról

A Magyar Tudományos Akadémia egyik most induló Lendület kutatócsoportja többek között figyelemhiányos hiperaktivitászavarral élő fiatalok életét követi majd, hogy megismerje a betegség védő- vagy rizikófaktorait. Ezek tudatában javítani lehet majd a megelőzési és a kezelési módszereket - mondta az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Bunford Nóra klinikai szakpszichológus, az MTA tudományos munkatársa.

A Magyar Tudományos Akadémián idén huszonegy új Lendület-kutatócsoport alakulhat, ezek közül az egyik a serdülőkori és fiatal felnőttkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), valamint externalizációs zavarok kutatását tűzte ki célul.

Bunford Nóra klinikai szakpszichológus kiemelte:

a zavaroknak bio-pszicho-szociális okai vannak.

Léteznek biológiai, genetikai, idegrendszeri, fiziológiás rizikófaktorok, amelyek a zavarok kialakulásának esélyét növelik, de nem feltétlenül garantálják. A pszichés okok az egyén különböző tulajdonságaival összefüggésbe hozhatóak, például a személyiségjegyekkel és magatartásformákkal. A szociális környezet is felerősítheti a biológiai rizikófaktorokat, és a tünetek megjelenését előidézheti, vagy éppen azok súlyát csökkentheti, és a tünetek megjelenítésének valószínűségét is csökkentheti – fejtette ki az MTA tudományos munkatársa.

Bunford Nóra elmondta, hogy longitudinális, vagyis hosszmetszeti vizsgálatban néznék meg, hogy mik azok a jellemzők, amelyek a tüneteket és a negatív károsodásokat fenntartják, valamint ezek csökkenéséhez hozzájárulnak hosszú távon.

A kutatócsoportban több mérési módszert alkalmaznak.

A vizsgálatban részt vevő fiatalokat öt éven át követik,

évente kétszer behívják őket, hogy méréseket végezzenek rajtuk, továbbá a szüleiknek és tanáraiknak is beszereznek információkat. Lesz genetikai és az agyi funkciókat mérő vizsgálat, míg a pszichoszociális részt a megfigyelhető viselkedés által mérik – közölte.

A zavarok a fiatalok és fiatal felnőttek 15 százalékát érintik, ezért fontos a további vizsgálat – emelte ki az MTA tudományos munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×