eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rendkívüli ütemben rövidülnek a Föld legjobb hőmérői

Rendkívüli ütemben rövidülnek a Föld legjobb hőmérői

Latin-Amerika egzotikus világát mutatja be új könyvében Juhász Árpád. Az ismert geológus több évtizede járja a dél-amerikai kontinens országait és egyre többször látja a természet pusztulásának jeleit.

Juhász Árpád az InfoRádiónak elmondta, az elmúlt években több kontinensről is írt, most pedig dél-amerikai tapasztatlait gyűjtötte össze és jelenteti meg könyv formájában, az Egzotikus Latin-Amerika című kiadványban. 

Az ismert geológus közel 40 éve rendszeresen ellátogat Dél-Amerikába, és már a kontinens összes országát bejárta. Tapasztalatai szerint ezekben az országokban az elmúlt évtizedekben számos változás történt. 

„Geológus lévén döntően a természeti változásokra koncentráltam. Ebben vezető szerepet játszanak a gleccserek, hiszen az Andok hegyláncában – kis túlzással azt lehet mondani – megszámlálhatatlan gleccser van. Ezek hihetetlen módon rövidültek” – mondta Juhász Árpád. Hozzátette, mindegy, hogy a tűzföldhöz közeli régióról, például az Andok Chiléhez vagy Argentínához tartozó területein, vagy az egyenlítőhöz közel, Peruban a Fehér-hegységben járunk:

„törvényszerűen mindegyiknél hatalmas olvadás, rendkívüli tempójú visszahúzódás, rövidülés észlelhető.” 

Juhász elmondta, hogy ezek a tapasztalatai a régi meggyőződését támasztják alá, hogy 

„a Föld legjobb hőmérői a gleccserek”, mert nem az időjárás szeszélyeit tükrözik, hanem a hosszútávú trendeket mutatják. 

Elmesélte, hogy az amazóniai esőerdők bejárása alatt még szomorúbb tapasztalatai lettek: „Az ember megdöbbentő dolgokat lát: egy egyórás repülőút során már nincs őserdő, csak csonkig leirtott területek, és az erdők helyét kijelölő ködös, füstös bevonat az erdő maradványai felett. Hihetetlen lehangoló a látvány, és ez mindenütt megvan.” 

A pusztításban "benne van" a kőolajkutatással kapcsolatos beavatkozások, az egyszerű parasztok földfoglalásai, a felszínközeli bauxitbányászathoz szükséges erdőirtások. "Egy a lényeg: hogy ez a »Föld tüdejének« nevezett terület drámai redukción megy keresztül" - emelte ki Juhász Árpád.

Kolumbusz óta nem látott aranykincsek

Hozzátette azonban, hogy ez az a terület, ahol az ember örülhet annak, hogy újabb és újabb régészeti feltárások vannak. Mexikótól délre magas szintű civilizációk alakultak ki, ahol piramisépítkezésektől kezdve sok olyan jele van a tudománynak és a csillagászati ismereteknek, amik előtt csak kalapot emelhet az ember. Az összekötő kapocs az, hogy ezeken a helyeken már szükség volt az öntözéses gazdálkodásra, szükség volt szervezett társadalomra. E civilizációs központok feltárása sok helyen már 80-90 százalékosnak tekinthető. 

De új dolgok jöttek felszínre a Csendes-óceán partvidékén, főleg Peruban, ahol az 1980-as évektől számos, addig érintetlen agyagpiramis feltárásába kezdtek. Az inka birodalom egy rövid életű nagy birodalom volt, amely alapvetően a korábbi civilizációk területére épült, és azok lakóit dolgoztatták - abból kiindulva, hogy minden paraszt vagy bányász ott tud dolgozni a leghatékonyabban, ahol született és élt. 

"Korábban úgy gondolták, hogy ezeken a vidékeken, az öntözéses civilizációk központjaiként megépített agyagpiramisokban nincsenek olyan értékes régészeti leletek, mint mondjuk az egyiptomi piramisokban. Ehhez képest meglepetés volt, hogy például a Peru északi felén található Lambayeque-ben

olyan hatalmas aranyleleteket találtak egy agyagpiramisban, amelyek Kolumbusz óta a legnagyobbak voltak"

- mesélte Juhász Árpád.

A teljes, a cikknél hosszabb beszélgetés a csatolt audiofájlban hallgatható meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×