INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

tudomány

szigma - a holnap világa

leukémia

Létezik visszaszorítható ráktípus

Létezik visszaszorítható ráktípus

Infostart / InfoRádió

A krónikus mieloid leukémia az első olyan vérképző szervekből induló daganatos betegség, amely ma már teljes mértékben kontrollálható. A Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem Bödör Csaba vezette Lendület Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoportja az érintettek hiteles tájékoztatása érdekében betegtájékoztató honlapot is indított.

A kutatócsoport elsősorban a nyirokrendszer daganatos betegségeivel, az úgynevezett limfómákkal és különböző leukémiákkal foglalkozik – mondta a csoport vezetője, hozzátéve, hogy egyéb olyan hematológiai daganatos megbetegedésekkel is, amelyek hátterében valamilyen genetikai eltérés van.

„Kutatásaink során azt vizsgáljuk az onkohematológiai kórképekben, hogy a genetikai eltérések hogyan befolyásolják a betegek klinikai viselkedését, a különböző kezelésekre mutatott terápiás választ, esetleg rezisztenciát. Azt is kutatjuk, hogy milyen genetikai eltérések szolgálhatnak terápiás célpontként, melyikre tervezhető valamilyen gátlószer, aminek valódi terápiás hatása lehet.”

A terápiás lehetőségek fejlődésének köszönhetően a „célzott terápiák korát éljük” - fogalmazott Bödör Csaba, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy a kezeléseket a beteg genetikai hátteréhez és klinikai paramétereihez lehet igazítani.

„Ez a személyre szabott vagy célzott terápia, amellyel kisebb-nagyobb sikereket értünk el az elmúlt években.”

Van olyan leukémia típus, amelyet egy gyógyszerrel teljesen vissza lehet szorítani és kontrollálható – mondta a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem közös Lendület Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoportja vezetője.

„A krónikus mieloid leukémia kezelése sikertörténet a célzott terápiák területén.”

Bödör Csaba hangsúlyozta mindez modellként, útmutatóként is szolgál a többi hematológiai daganat célzott terápiás megoldásainak keresésekor.

Kapcsolódó hang

Létezik visszaszorítható ráktípus
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018